1. august 2017 gik Salling Seeds, stiftet af Anders Spanggaard og Søren Wibholm Just, i gang med at omlægge 211 hektar af selskabets 700 hektar til økologi.
»Vi har selvfølgelig fokuseret på arealer, hvor vi ved, at der er en nogenlunde god kvalitet, og hvor ukrudtsbestanden ikke er for kraftig.
Vores helt store udfordring bliver jo ukrudt, for nu skal vi kunne tåle at se på ukrudt. Det skal vi nok lige vænne os til«, siger Anders Spanggaard.
Der er flere grunde til omlægningen.
»Det hænger ikke rigtig sammen med en kornpris på 110 kr. pr. tønde. Der er jo også kemikalieafgift, og resistens er også ved at være en problemstilling«, siger Anders Spanggaard.
Ud over, at de økologiske afgrøder forhåbentligt vil forbedre bundlinjen, kan landmændene lide udfordringen ved at prøve noget nyt.
Det er spændende at holde sig i gang i stedet for altid at gøre det samme.
»Meget viden kan man hente udefra, men hvordan det fungerer på vores jord, ved vi kun ved at prøve os frem.
Vi skal prøve at se, om det kan lykkes og fungere her - om vi kan omdanne teori til praksis«, siger Johan Wibholm Just, der snart skal i gang med et glidende generationsskifte med sin far, Søren Wibholm Just.
Risikospredning
Også Niels Hauge Mikkelsen, Ejby har kastet sig over delvis økologi.
Han oprettede i sommeren 2017 sin virksomhed, Økologik. Den består pt. af 25 hektar i omdrift. Den konventionelle ejendom, som Niels driver som I/S sammen med sin far, er på 230 hektar. Afgrøderne her er ca. 30 pct. frøgræs, spinat og karse, resten er med vinterraps og fremavlskorn.
På den økologiske ejendom skal der i første omgang dyrkes vårbyg med udlæg af rajgræs til frø. Men han overvejer at lægge flere hektar til for eventuelt at kunne dyrke økologisk havefrø.
Hans motivation for at gå ind i den økologiske produktion er først og fremmest risikospredning - og muligheden for at kunne udnytte maskinparken bedre.
Læs mere i næste nummer af fagmagasinet MARK 6, der udkommer 6. juni.
Kommentarer