Flere vildtskader: 40.000 bramgæs er blevet til 1,4 millioner

Bramgæs og kronhjorte er et stigende problem for planteavlere. Skaderne kan være altødelæggende.

Skaderne fra gæs og kronhjorte kan være så slemme, at omsåning er nødvendig, eller store områder af marken går tabt i løbet af vækstsæsonen.

Seges har lavet en undersøgelse af skader fra kronvildt fra 2018, hvor mere end 2.000 landmænd deltog.

Undersøgelsen viste, at de landmænd, der deltog i undersøgelsen, havde markskader på 18.000 ud af 260.000 hektar. 91 landmænd fra undersøgelserne havde sat beløb på skaderne. Det lød på 1.875 kroner pr. hektar.

Nu er Seges klar med resultater fra forsøg med skader fra bramgæs.

Markant flere gæs

Antallet af bramgæs er steget voldsomt i de senere år i Danmark. For 40 år siden var der ca. 40.000 bramgæs. Nu anslås det, at der er 1,4 mio.

Bramgæs huserer på markerne i kystnære områder fra oktober til det tidlige forår. Ankommer de tidligt, kan det føre til, at hele marker skal sås om. I veletablerede marker sætter de afgrøden betydeligt tilbage.

I et forsøg, som Seges lavede sidste vinter på det nordlige Lolland, ankom gæssene til nytår.

»Bramgæssene gnavede vinterhveden voldsomt ned. Det viste sig dog, at afgrøden var utrolig god til at kompensere, og i høst kunne vi ikke måle en statistisk sikker udbyttenedgang.

Dog var der i et af forsøgene en sikker nedgang i proteinindholdet, som kostede 840 kr. pr. ha i tabt kvalitet, hvis kornet skal bruges som svinefoder«, fortæller Marian Thorsted.

Hun tilføjer, at Seges fortsætter med at lave forsøg, som forhåbentlig kan bidrage til at lave en forvaltningsplan for bramgæs.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.