Flydende gødning er et interessant alternativ til fast lige nu

Flydende gødning er lige nu noget billigere end fast gødning - forskellen er blevet forstærket af energikrisen, lyder det fra planteavlskonsulent og analytiker.

På det seneste har lændmændenes interesse for brug af flydende gødning været stigende.

Det skyldes, at prisen lige nu er billigere, end den er for fast gødning.

- Nogen gange er flydende gødning billigere end fast gødning - og andre gange er det omvendt. Det skyldes, at markedet og prisen for flydende gødning er mere stabil, mens prisen på fast gødning kører mere op og ned.

Men lige nu er der en ret stor prisforskel på fast og flydende gødning - til den flydende gødnings fordel. Så det er et meget interessant alternativ, fortæller planteavlskonsulent Henrik Mulvad Madsen fra KHL i Kolding.

Han beskæftiger sig meget med køb og salg for landmændene i KHLs indkøbsklub, og arbejder sideløbende som råvareanalytiker i Agromarkets.

- Flydende gødning koster omkring 50 kr. mindre end den faste per 100 kg. Jeg har endda set op til 100 kr som den største forskel, fortæller han.

Prisforskel forstæket af energikrisen

Prisforskellen mellem flydende og fast gødning er blevet forstærket af energikrisen, mener Henrk M. Madsen.

- Kvælstof-prisen er koblet direkte op på gasprisen - især for fast gødning. Flydende gødning har selvfølgelig fulgt det generelle prisniveau op - men har haft knap så store udsving som den faste gødning.

Det skyldes, at udbud- og efterspørgsel også spiller en stor rolle. Og udbuddet for flydende gødning er større end efterspørgslen lige nu - hvilket ikke er tilfældet for den faste gødning. Men det kan jo ændre sig, hvis flere begynder at efterspørge flydende gødning, siger han.

Han konkluderer, at flydende gødning er et interessant alternativ lige nu. Der er ikke noget at betænke sig på.

Gødningsdyser og tanke

Der er dog flere ting, man skal være opmærksom på, hvis man overvejer flydende gødning.

- Det kræver gødningsdyser til sprøjten - og at man kan opbevare den i tanke. Her er det vigtigt, at man går all-in og køber noget, der er ordentligt. For flydende gødning reagerer jo med omgivelserne, så det skal være kvalitetstanke.

- Og så kan det positive regnestykke jo godt blegne lidt, hvis de skal afskrives over få år, fordi man forventer at gå tilbage til fast gødning igen, siger Henrik M. Madsen.

Fordele og ulemper ved flydende kontra fast

Der er en række fordele ved at bruge flydende gødning, fortæller han:

- Man sparer en gødningsspreder. Og så får man en meget mere præcis fordeling af gødningen, da intet havner i vandmiljø, læhegn o.l. Og så kan man jo bruge sprøjtens teknik til udbringning, for eksempel hvis man vil graduere gødningsmængden.

Men der er også ulemper ved flydende gødning:

- Tidsmæssigt er flydende gødning tungere at håndtere end fast. Det tager længere tid at fylde sprøjten, og det tager tid af folde bommen ind og ud i marken. Og så er flydende gødning noget mere aggressiv overfor bom og maling end sprøjtemidlerne, så sprøjten slides hurtigere, siger Henrik M. Madsen.

De fleste han kender, der bruger flydende gødning, har det som supplement til den faste. Der er nemlig det aber dabei, at vejrudsigten også spiller en rolle.

Enten skal planterne være helt tørre under udbringning - eller også så våde at det driver. Hvis gødning sidder på bladene og tørrer ind, så giver det svidninger. De betyder nok ikke så meget, men de er der som pletter på bladene, siger han.

Dangødning får mange henvendelser

Også hos Dangødning mærker de den stigende intersse for flydende gødning.

De får mange opkald fra landmænd, der har mange spørgsmål til udbringningstidspunkt og mængder, hvilken teknik man skal bruge til udbringning og hvordan gødningen bedst opbevares.

- Gødningsmarkedet er jo meget specielt for tiden, og det har medført, at vi får mange opkald fra landmænd, som ikke har brugt flydende gødning før. De efterspørger især råd om opbevaring af flydende gødning - og så vil de gerne vide, hvor de kan få fat i tanke til det, fortæller Lars Hindbo fra Dangødning.

Til det giver han følgende råd om deres produkter:

- Det gødning, som landmændene har købt hos os, bliver leveret til landmændene, når de skal bruge det i vækstsæsonen. Det opbevares af DanGødning på deres tankanlæg i Fredericia, Aalborg, Rødby og Nykøbing. Derfor har man som landmand ikke behov for kapacitet til at kunne opbevare gødning hen over efterår og vinter. En vis tankkapacitet i løbet af vækstsæsonen er dog nødvendig. DanGødning kan levere plasttanke fra 5-23 kubikmeter i størrelse.  

- Hvis man ønsker at tage gødningen hjem i efteråret og opbevare over vinteren, skal man være opmærksom på, at gødninger der indeholder P eller K ikke kan vinteropbevares. De danner bundfald ved lave temperaturer, som kun kan opløses ved høje temperaturer. Typer der kun indeholder N og S kan godt vinteropbevares. De danner is, hvis de får frost - og ligner slush ice. Men gødningen opløses igen, når temperaturen stiger, uden der sker en kemisk ændring og uden der tabes næringsstoffer.

- Flydende gødning kan ikke brænde eller udvikle dampe og gasarter, og er sikre produkter at håndtere og opbevare. Men man skal passe på risiko for spild under lagring, fyldning og tømning. Det er vigtigt,at tanke og ventiler er i velholdt stand, og at tankene står på stabilt underlag. Ved håndtering af flydende gødning er det vigtigt at være opmærksom på, at vægtfylden er højere end vand. Tankene skal derfor kunne klare den større vægt.  

- Plasttankene er rotationsstøbte og har ingen svejsninger eller samlinger, så de har en meget lang levetid. De kan uden problemer flyttes med en læssemaskine, og kan benyttes til gødning eller som vandtank til at fylde sprøjten.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.