Flyvehavre myldrer frem efter mild vinter

En mild vinter og et koldt forår er formentlig skyld i, at der er flere flyvehavreplanter end normalt. Det er lovpligtigt at bortluge planterne.

"Vi ser flere flyvehavreplanter end normalt. Derfor kan vi kun opfordre til, at man får bortluget planterne, så problemet ikke spreder sig«, siger Finn Olsen, planteavlskonsulent hos Sønderjysk Landbrugsrådgivning.

Han mener, at årsagen er, at flyvehavren fremspirede over en meget lang periode i efteråret. Derudover har vi haft en mild vinter. Derfor var der allerede tidligt i foråret flere flyvehavreplanter end normalt.

Situationen blev ikke bedre af, at kulden i foråret gjorde bekæmpelse af græsukrudt vanskelig. Derfor ses der især i vintersæden usædvanligt mange flyvehavreplanter i år.

Ses også i frøgræs

Hos AgriNord bekræfter planteavlskonsulent Jens Faurholt Jensen, at der er flere flyvehavreplanter end normalt.

»Det er sjældent, at vi finder flyvehavre i frøgræs. Det gør vi i år. Det skyldes formentlig, at der stort set ingen udvintring har været«, siger Jens Faurholt Jensen.

Han tilføjer, at Broadway har rigtig god effekt mod flyvehavre, der er spiret frem, mens Cossack og Atlantis har knap så god effekt.

I det kolde forår var der dog en del landmænd, som enten ikke fik udført en opfølgende ukrudtsbekæmpelse eller har haft for ringe effekt mod flyvehavre.

Flyvehavren er knap synlig i vårbyg og andre vårsædsafgrøder endnu. Umiddelbart vurderer Jens Faurholdt Jensen dog ikke, at der er grund til at tro, at der er flere flyvehavreplanter i vårsæden end sædvanligt, dels fordi problematikken med overvintring ikke gør sig gældende på samme måde som i vintersæden, dels fordi der findes effektive og relativt billige ukrudtsmidler til bekæmpelse af flyvehavre i vårbyg.

På Sjælland melder Lars Jørgensen, planteavlskonsulent hos Vkst, at der ikke umiddelbart er flere flyvehavreplanter end normalt.

Lovpligtigt at bortluge

Det er lovpligt at bekæmpe flyvehavre i Danmark. Finn Olsen understreger, at danske landmænd gennem en lang årrække har ydet en god indsats for at sikre, at problemer med flyvehavre har været under kontrol.

»Tager man på sommerferie længere sydpå i Europa, kan man se, hvor galt det kan gå. Det skal vi undgå i Danmark, og det er et fælles ansvar«, siger Finn Olsen.

Han tilføjer, at han allerede er blevet ringet op af landmænd, som har konstateret flyvehavre i naboens mark.

»Vi opfordrer til, at fund hos naboen ordnes i mindelighed og fordragelighed«, siger Finn Olsen.

Lader det sig ikke gøre, kan man anmelde fund til Landbrugsstyrelsen, som i yderste konsekvens kan fjerne flyvehavren på landmandens regning.

Faktaboks

Flyvehavre

  • Der er flere flyvehavreplanter end normalt i vintersæden i år.
  • Det er lovpligtigt at bortluge flyvehavre.
  • Kontakt en planteavlskonsulent, hvis du behøver hjælp til bestemmelse af flyvehavre.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.