Formand målløs: Økologer må gøde konventionelt i §3-områder

Mogens Dall, formand for LandboSyd, er målløs over det nye forbud mod at gødske i §3-områder.

Jeg er målløs over ministerens svar – hun erkender, at undtagelse i reglerne ikke har et fagligt belæg.

Det siger Mogens Dall, formand for LandboSyd, efter et snævert flertal i Folketinget for halvanden uge siden vedtog et forbud mod gødskning og sprøjtning i §3-naturarealer som enge og strandenge.

Gødningsforbuddet i paragraf 3-områderne gælder kun for konventionelle landmænd. Økologerne må fortsat gøde – også med konventionel gylle - i områderne.

”Det er krøllen på den lov, som netop er vedtaget, og som har vakt så meget debat, og det er udtryk for en forskruet tankegang i regeringen, når der indføres sådanne undtagelse udelukkende for at tilgodese den økologiske produktion,” siger Mogens Dall.

På landboforeningens generalforsamlingen tirsdag d. 3. marts på Gråsten Landbrugsskole vil sagen blive debatteret.

”I forvejen har forbuddet mod gødskning og sprøjtning intet med faglighed at gøre, og jeg står helt af, når nogle landmænd må gøde, mens andre ikke må. Miljøminister Kirsten Brosbøl er gået helt galt i byen i denne sag, og hun udstiller sin egen manglende dømmekraft. I et svar til folketingets miljøudvalg forklarer hun, at undtagelsen skyldes regeringens målsætning om at fordoble det økologiske areal frem til 2020, og at den ikke er begrundet i naturfaglige hensyn. Jo, det er rigtigt. Det svarer hun! Jeg er målløs,” siger Mogens Dall.

”Jeg har intet imod økologi, men jeg mener, at den økologiske produktion skal ske på et sundt økonomisk grundlag og i forhold til forbrugernes efterspørgsel. Åbenlys forskelsbehandling af borgerne i Danmark har nået nye højder, og stævning af staten bør blive næste skridt. Det er trist, at det er kommet så vidt,” siger Mogens Dall.

Landbrugets videncenter i Skejby har regnet ud, at loven koster landbruget 1,8 mia. kr. og generelt ikke vil have effekt ude i naturen. Kirsten Brosbøl siger, det vil koste 47 mio. kr. Det ventes, at handelsprisen for paragraf 3 jord falder med omkring 40.000 kr. pr. hektar.

”Regne kan ministeren åbenbart ikke, så vi glæder os over, at de borgerlige politikere vil rullen hele loven tilbage, hvis de kommer til magten efter et folketingsvalg,” siger Mogens Dall.

Emneord økologi, gødskning, politik

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.