Forrygende første høst af spinatfrø: Flot udbytte og nemt som en kornmark

I/S Feldthusen ved Næstved tog i går torsdag eftermiddag hul på årets høst af 65 hektar med spinatfrø.

Bedriften I/S Feldthusen ved Næstved er - måske -  først på færde i hele landet med årets høst af spinatfrø.

I går torsdag eftermiddag blev der nemlig høstet 7,4 hektar spinatfrø med bedriftens New Holland mejetærsker - og dermed blev hele arealet af den arealmæssigt mindste af de tre dyrkede nummersorter på bedriften klippet.

Det var kort fortalt en forrygende høstdag på alle måder.

Medejer af bedriften Mogens Feldthusen fortæller, at der er høstet en fin vare, formentlig uden det helt store rensesvind.

Udbyttet er opgjort til 2.397 kg råvare pr. hektar, hvilket er "fuldt ud tilfredsstillende".

Selv når der tages højde for, at vandprocenten for torsdagens høst skønsmæssigt ligger omkring 16, plus  det efterfølgende rensesvind, er det højst sandsynligt, at man kommer pænt over sortens normudbytte på 1.300 kg renvare pr. hektar.

Spinatfrøene lægges på eget tørreri, og leveres til Vikima Seed.

Bedriften har i år tre nummersorter af spinatfrø på et samlet areal på 65 hektar.

Ligesom at høste en kornmark

"Spinaten stod og hængte lidt til den ene side ved høsten i går, så vi hentede skår på den for at få det den rigtige vej ind i mejetærskeren. Det kan vi hurtig hente nogle kilo på.

Men det var en meget nemt høst, ligesom at høste en kornmark. Det gled lige igennem med fire kilometer i timen. Det var en fornøjelse i forhold til sidste år", siger Mogens Feldthusen. 

Den nu høstede nummersort blev sået 5. april som den første af de tre spinatsorter, og der var 100 procent fremspiring.

"Det har været en rigtig god vækstsæson for spinaten.

I en periode med blæst i foråret var det nødvendigt at at passe på fugten i såbedet, men på 80 procent af spinataralet var vi så heldige, at der faldt 15 mm nedbør 10 dage efter såning. Det var nok til at sætte gang i de planter, der ikke var fremspiret", fortæller Mogens Feldthusen.

Mere om dette tema

Her kan du se indsendte billeder og læse artikler i forbindelse med LandbrugsAvisen og Gjensidiges årlige konkurrence "Skyd høsten". 

Læs mere om konkurrencen eller deltag med dine egne billeder her

Mogens Feldthusen, her under høsten af engrapgræs. Foto: Lars Kelstrup

Mere spinat på søndag

På bedriften er engrapgræs, rajgræs, rødsvingel og vinterbyg kommet i hus.

I dag fredag høstes rug, lørdag er det vinterraps, og på søndag skal anden nummersort af spinatfrø klippes, inden vejrskiftet i næste uge. 

Markbruget på I/S Feldthusen udgøres af 900 hektar, hvor der i år står vinterraps, korn, engrapgræs, rødsvingel, rajgræs og spinat. Til driften hører også en svinebesætning med 560 søer med levering af 30 kg smågrise og opfedning af 13.000 slagtesvin. 

Mogens Feldthusen er den første til at sende fotos ind til Skyd Høsten Først i kategorien spinat til frø, og vinder et gavekort til restaurant Flammen.

Skyd Høsten er et samarbejde med Gjensidige. Tjek din høstsikkerhed og vær med i lodtrækningen om en super sej DJI Mavic Air drone til en værdi af 7850 kr.: www.landbrugsliv.dk

Faktaboks

Sådan gør du

Skyd høsten først:

Vær den første til at indsende billedet af en høstede afgrøde. Der er præmie til det først indsendte billede af høsten i hver af de følgende 13 afgrøder:

Allerede høstet: Rug, spinat til frø, engrapgræs, rødsvingel, vinterbyg, alm. rajgræs, raps, vinterhvede, hvidkløver og vårbyg.

Mangler høst: Triticale, havre og hestebønner.

Alle vindere får et gavekort til Restaurant Flammen på 800 kr.

Skyd høsten bedst

Send dit mest skæve, underfundige, flotte, hyggelige eller stemningsfyldte billede ind.

Hver uge kåres en ugevinder, der vinder en skyd-høsten-lagkage. Alle disse billeder deltager i konkurrencen om hovedpræmien, der er en høstfest til en værdi af 25.000 kr.

Blandt alle yderligere indsendere trækkes lod om en iPad WiFi 32GB til værdi 2.280 kr. samt 5 x 1 valgfrit årsabonnoment på Mark, Kvæg, Svin, Kødkvæg eller TraktorTech, værdi op til 1.114 kr.

Skyd bedste video:

Skyd bedste høstvideo og vind et GoPro Hero6 kamera, værdi 2.590 kr.

Du kan deltage i alle konkurrencerne her:

www.landbrugsavisen.dk/skyd-2019

Emneord Skyd Høsten 2019

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.