Forsøg: Det betaler sig at droppe ploven

Pløjefri dyrkning kan forbedre indtjeningen med 300-850 kr. pr. hektar, viser forsøg.

Flerårige forsøg med pløjefri dyrkning på sandjord og lerjord rummer flere overraskelser.

For det første viser forsøgene, at vårbyg klarer sig godt i det pløjefri dyrkningssystem, mens vinterhvede er mindre sikker, især første års vinterhvede. For det andet viser forsøgene, at jorden ikke ’nulstilles’, hvis man pløjer på sandjord hvert andet år. For det tredje kan indtjeningen forbedres med 300-850 kr. pr. hektar ved at dyrke jorden pløjefrit.

Det fremgik af det indlæg, som Annette Vestergaard, specialkonsulent hos Seges, holdt på plantekongressen i sidste uge.

Bedre indtjening

Det ene forsøg har kørt siden 2001 på en ejendom med sandjord ved Aulum. Her viser forsøgene, at indtjeningen er øget med 300 kr. pr. hektar ved at droppe ploven hvert andet år sammenlignet med pløjning hvert år.

Det andet forsøg har kørt siden 1999 på en ejendom med lerjord ved Kalundborg. Her viser forsøgene, at indtjeningen er øget med 600 kr. pr. hektar, hvis man undlod pløjning og harvede en enkelt gang. Tog man skridtet fuldt ud og såede direkte, kunne man øge indtjeningen med 850 kr. pr. hektar.

»Vi har tidligere sagt, at pløjning ’nulstiller’ de gavnlige effekter, der opnås i det pløjefri dyrkningssystem. Forsøgene viser, at det ikke passer«, sagde Annette Vestergaard fra talerstolen på plantekongressen.

Faktaboks

Pløjefri dyrkning

  • Vårbyg er en god afgrøde i pløjefri dyrkningssystemer.
  • På sandjord kan indtjeningen øges ved at pløje hvert andet år.
  • Mikrolivet øges, når jorden ikke bearbejdes så meget.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.