Forsker vil bestemme nitratudvaskning - på markniveau

Danske forskere vil sammen med Aarhus Universitet kunne vurdere, hvor meget nitrat der udvaskes på markniveau.

Et nyt forskningsprojekt, kaldet rOpen (Open landscape nitrate retention mapping), som netop er skudt i gang, skal afgøre helt nede på markniveau, hvor meget nitrat, der udvaskes.

"Dette skal føre til videnbaseret udpegning af områder, hvor risikoen for nitratudvaskning er større eller mindre. Det er meget vigtigt, at udpegningen er til gavn for både landbruget og miljøet," siger professor Esben Auken, Institut for Geoscience, Aarhus Universitet og leder af forskningsprojektet, i en pressemeddelelse.

Bag projektet står en række institutter på Aarhus Universitet og Københavns Universitet samt bl.a. Seges og Geus.

"Man mangler detaljerne i forhold til, hvordan jordlagenes sammensætning varierer. Dette er enormt bestemmende for, hvordan vandet løber nede i jorden, og dermed for, hvordan udvaskningen af nitrat forløber," siger Esben Auken.

"Jordtyperne kan variere ned på hektarniveau. Du kan stå i en sandkasse, bevæge dig 50 meter, og så står du oven på lerjord," tilføjer han.

rOPEN vil udvikle nye geofysiske instrumenter, som kan kortlægge undergrunden på en mark på en skala af få meter, og dermed give en meget mere detaljeret viden om de forskellige geologiske forhold, der har indflydelse på nitratudvaskningen.

Forskerne vil også udvikle instrumenter til kortlægning af eksisterende tegldræn og udvikle nogle modelleringsprincipper, som kan håndtere de store datamængder, der bliver indsamlet, og simulere, hvordan vandet flyder i jordlagene.
 
Projektet går også ud på at udvikle et elektromagnetisk system, som kan blive trukket hen over jorden og kortlægge de forskellige typer jordlag.

Bedre udvælgelse af virkemidler

Seges, landbrugets videnscenter, deltager på grund af muligheden for at producere kvalitetsafgrøder, samtidig med at der tages hensyn til miljøet.

"På sigt skal projektets resultater give landmændene bedre viden om, hvor stor risikoen er for, at der udvaskes nitrat fra markerne. Dermed kan de dyrke jorden optimalt, hvor risikoen for nitratudvaskning er lille, og vælge virkemidler til reduktion af nitratudvaskningen, hvor risikoen for udvaskning er størst," siger Hans Roust Thysen, som er afdelingschef for Anlæg & Miljø, Seges.

De udviklede metoder og instrumenter kan desuden udnyttes i relaterede områder som forureningskortlægning, geoteknik og klimasikring, siger Esben Auken.

 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.