Forskere: Forbud mod neonicotionider kan ramme hvedeudbytter hårdt

I en prognose fra britiske forskere hedder det, at der inden for to år er risiko for et større udbrud af havrerødsot på grund af EU-forbud mod brug af neonicotinoider i hvede.

I april i år udvidede EU-Kommisionen forbuddet mod de bifjendtlige neonicotinoider til at gælde alle afgrøder på friland, inklusive hvede, og det kan blive en alvorlig bet for høsten i Europa de kommende år, mener britiske planteeksperter.

Uden brug af neonicotinoider er der nemlig risiko for hyppigere angreb af lus i hvede, som kan sprede den tabsgivende virussygdom havrerødsot, skriver netavisen Farmers Weekly.

I en prognose fra britiske forskere hedder det, at der inden for to år er risiko for et større udbrud af havrerødsot, som kan ramme hvedehøsten hårdt og medføre stigende fødevarepriser og stigende europæisk behov for import af hvede.

Britiske branchefolk er også uforstående overfor, at forbuddet er indført for ikke-blomstrende afgrøder som hvede.

De vurderer, at britiske hvedeudbytter vil falde med en mængde svarende til 4,5 mio. franskbrød pr. dag, og at lave udbytter kan blive standarden, fordi en hvedesort med resistens overfor havrerødsot ligger mindst et tiår ude i horisonten.

Kim Hammond-Kosack, plantepatalog på Rothamsted Research, siger:

"Der er kun få løsninger til at bekæmpe lusene, og næste år kan blive det sidste gode år for Europas hvededyrkere i længere tid."

Hendes kollega Gia Aradottir vurderer, at forbuddet mod neonicotinoider vil medføre, at flere britiske hvededyrkere vil anvende pyrethroider, som kan føre til øget resistens mod disse midler.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.