Forskere i ny kritik af Eva Kjers regnemetoder
Først kritiserede forskere, at Eva Kjer Hansen to udgangspunkt i kvælstoftal for 2012 i stedet for 2015. Nu er kritiserer forskerne en anden regnemetode.

I weekenden kom en række forskere med en kritik af, at miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) i tal over kvælstofudledningen tog udgangspunkt i 2012. Dermed blev tallene pænere, end hvis hun tog udgangspunkt i ældre tal.

Onsdag bringer Berlingske en ny kritik, hvor professor ved Aarhus Universitet og havbiolog Stiig Markager samt Kaj Sand-Jensen, professor i ferskvandsbiologi ved Københavns Universitet, er ude med en ny kritik, denne gang af målbelastningstal.

Målbelastningen slår fast, hvor meget Danmark skal nedbringe kvælstofmængderne for at overholde EU's regler om god økologisk tilstand i havene.

Her har regeringens embedsmænd flyttet udgangspunktet for beregningen tilbage til årtusindskiftet, selv om forskere ligger inde med tal fra 2008-2012.

Begrundelsen fra ministeriet er ifølge Berlingske, at Danmark siden årtusindskiftet har mindsket udledningen af kvælstof mere end Sverige og Tyskland.

Eva Kjer Hansen (V) siger i en skriftlig kommentar til avisen, at regeringen ændrede basisår "for at sikre, at der i højere grad blev taget højde for Danmarks historiske indsats på området".

De to forskere er uenige.

"Det er en skrivebordsøvelse, som gør, at regeringen føler sig berettiget til at udlede 1700 ton ekstra kvælstof i havmiljøet hvert år og stadig argumenterer for, at vi lever op til vores direktivforpligtelser," siger professor Stiig Markager til Berlingske.

Kaj Sand-Jensen siger, at ministeren har ændret regnemetoden.

"Det er en underlig øvelse pludselig og med ekstremt kort varsel at ændre på regnemetoden på en måde, som så entydigt peger i landbrugets retning. Var det en forskningsafhandling, var den blevet fejet af bordet med ét slag," siger professoren til Berlingske.

Faktaboks

Et fald på 2000 ton

Hvert år udleder Danmark omkring 57.000 ton kvælstof i havet. Det tal skulle ifølge den oprindelige målsætning - baseret på de nyeste data - bringes ned på 42.000 ton for at leve op til EU-krav.

Op til efterårets forhandlinger om den for tiden meget omtalte landbrugspakke blev forskerne af Naturstyrelsen bedt om at tage udgangspunkt i tal fra 1997-2001. Dermed blev målet i stedet cirka 44.000 ton.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.