Forskere: Vi kan styre afgrøders udbytte og sygdomsresistens med farvet lys
Forskere fra England og Tyskland har har fundet en metode til at kontrollere forskellige planteprocesser, som f.eks. hvornår de vokser, ved kun at bruge farvet lys.

Ny forskning viser, at det er muligt at bruge farvet lys til at tænde og slukke for forskellige gener i planter og dermed kontrollere de biologiske processer.  

Forskerne håber, at deres resultater kan hjælpe med at regne ud, hvordan planter vokser, blomstrer og tilpasser sig omgivelserne, og at det i sidste ende bliver muligt at øge afgrøders udbytte.

Det fortæller det engelske universitet East Anglia University, som sammen med universitet i den tyske by Freiburg har stået i spidsen for forskningen. 

kan styre planterne 

”Vores team har arbejdet på såkaldt optogenetik, altså brugen af lys til præcist at styre biologiske processer.

Det har ikke tidligere været muligt at bruge optogenetik på planter, fordi planter bruger lys, når de vokser. Dermed har de genetiske ”knapper”, som kontrolleres af lys, altså været konstant aktive”, fortæller dr. Ben Miller fra East Angila Universitet.

”Vi har nu udviklet en speciel metode, som alligevel gør det muligt for os at kontrollere forskellige processer i planteceller ved brug af lys. Vi kan fx nu bruge rødt lys til at få et gen udtrykt på et bestemt tidspunkt, og ved at bruge naturligt hvidt lys, kan vi igen slukke for ”knappen", og dermed reversere processen”, siger han.

”Vi kan bruge dette system til at manipulere en fysiologiske respons i planter, f.eks. deres resistens eller måske deres vækst, hormonsignaler og stressrespons”, siger Ben Miller.

færre sprøjtemidler - større udbytte

Projektet bliver bindeled mellem to moderne retninger inden for biologi – optogenetik og syntetisk biologi.

Den nye metode har fået navnet Pulse (Plant Usable Light-Swich Elements) og kan anvendes på planter, som vokser ved normal dag- og nattecyklus.

”I fremtiden kan denne forskning muligvis medføre, at vi kan ændre på hvordan planter vokser og tilpasser sig miljøet”, siger Ben Miller.

”Vi har fx vist, at planters resistens kan tændes og slukkes ved at bruge Pulse. Hvis det system blev brugt i afgrøder, ville vi i princippet kunne styrke planternes modstand overfor sygdomme og også udløse en effekt i retning af at øge udbyttet”, siger han.

”Brug af lys til at kontrollere biologiske processer er meget mindre indgribende og i højere grad en reversibel proces i forhold til at bruge sprøjtemidler eller vækstfremmende kemikalier, så det er virkeligt et spændende nyt værktøj", siger Ben Miller. 

Den nye metode Pulse, er nærmere beskrevet i en artikel i tidsskriftet Nature Methods, 29. juni, 2020.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.