Forskere vil bruge plantestoffer mod stress og overgangsalder
Avanceret bioteknologi skal undersøge, hvordan man kan forøge planters indhold af naturlige indholdsstoffer som farver og stoffer til kosttilskud. Formålet er at udvikle en rentabel dansk produktion af de alternativer til kunstige tilsætningsstoffer, som forbrugerne efterspørger.

Mere naturlig farve, der kan bruges i andre fødevarer. Eller stoffer, der kan bruges i naturmedicin.

Planterne kan på forskellig vis designes, så der opnår en højere værdi og bliver mere rentable at dyrke. Det skal innovationskonsortiet BioFactory undersøge, skriver Teknologisk Institut i en pressemeddelelse.

"Der er store muligheder for danske planteproducenter og ingrediensvirksomheder i at udnytte planterne bedre. Det kræver dog, at vi sikrer økonomien ved at øge stofmængderne i planterne," siger konsulent Mai-Britt Brøndum fra Teknologisk Instituts nye division AgroTech.

BioFactory vil bl.a. med avanceret bioteknologi øge indholdet af værdistoffer i planterne. Således vil BioFactory arbejde med rødkløver, der indeholder en type østrogener, der kan anvendes til lindring af gener ved kvinders overgangsalder.

Verdens første eksplosions-sikre læsser til Danmark Maskiner Onsdag 16. december 2015 · 14:08

Derudover har konsortiet kig på planten rosenrod, der indeholder stofferne salidrosid og rosavin, der begge har vist sig effektive til at modvirke stress.

En anden interessant plante, der arbejdes med, er hamp, der har udvist lovende medicinske egenskaber i behandlingen af en række neurologiske lidelser.

"I praksis gennemfører vi en række forsøg både på friland, i væksthuse og algereaktor. Fx ved at eksperimentere mellem forskellige dyrkningsformer og ved via selektion at udvælge de planter, som genetisk har et naturligt højere indhold af de ønskede værdistoffer," siger Mai-Britt Brøndum.

Teknologisk Institut har som ambition at tilbyde kunder muligheden for at etablere og udvikle produktioner af højværdistoffer fra planter - både i form af nye anvendelsesmuligheder for eksisterende afgrøder eller gennem omlægning til nye høj-værdiafgrøder.

Faktaboks

Innovationskonsortiet ledes af Teknologisk Instituts nyeste division, AgroTech.

Desuden deltager Københavns Universitet, Syddansk Universitet, BioPeople, Landbrug og Fødevarer

Samt virksomhederne Chr. Hansen A/S, Knud Jepsen A/S, AdvanSeed ApS, Gartneriet Alfred Pedersen & Søn ApS, Herrens Mark ApS og Nyborggaard.

Projektet er bl.a. finansieret af InnovationsFonden.

 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.