Forstå mangans betydning for planten på fem minutter

Er mangan ikke på plads, så er fotosyntesen så skrøbelig, at den ikke kan fungere og går i stå – herved standser vækst og transport rundt i planten.

Af  Charlotte Frederiksen, planteavlskonsulent, Velas

For planter er mangan et nødvendigt mikronæringsstof – altså et af dem der skal bruges i lav mængde – men som ikke kan undværes eller erstattes af andre atomer eller molekyler.

Det er i plantens fotosynteseapparat, at mangan skal bruges.

Er mangan ikke på plads, så er processen så skrøbelig, at den ikke kan fungere og hele fotosyntesen går i stå – herved standser vækst og transport rundt i planten.

Fotosystem har brug for fire manganatomer

I fotosyntesen er det jo netop omdannelsen af lys og vand, der efter nogle trin giver energien til vækst.

Fotosynteseapperatet består af en masse trin, og her koncentrerer vi os om det første trin, fotosystem 2. Her sidder det vandsplittende molekyle, hvori mangan indgår. Dette molekyle omdanner vand til ilt, hydrogenioner og frie elektroner.

Ilten kan planten enten sende ud igen eller bruge om natten hvor den ’trækker vejret’, mens hydrogenionerne er villige til at reagere, og man kan sige at de sparker processen i gang, men at de frie elektroner driver processen sammen med lyset.

For hvert fotosystem skal der bruges fire manganatomer, og der skal derfor ikke mangle ret meget mangan førend planten bliver sat tilbage. Optaget af mangan er derfor meget vigtigt for planten.

Mange partikler vil binde sig med mangan 

Mangan optages naturligt via rødderne og de små rodhår afsøger grundigt jorden for mangan. Samtidig skal manganen være i en form som er muligt for planten at optage.

Rent kemisk er mangan et meget kompleks metal, fordi det forefindes i fem forskellige former og er dermed meget reaktivt. Dette giver naturligvis udfordringer for det lille rodhår, som gerne vil have mangan transporteret ind i planten.

Samtidig er der mange andre molekyler og partikler i jorden, som også vil reagere med mangan. Når mangan først er bundet til lerpartikler eller lignende, så er det svært at få tilbage igen. Det binder sig enormt hård sammen, blandt andet som brunsten.

Mangan er ikke en mangelvare i naturen, men fordi mangan er så villig til at reagere og binde sig til andet, er mangan meget lidt flytbar i jorden.

Dermed bliver konkurrencen hård og vores afgrøder kommer til at mangle det – men heldigvis er mangan et af de næringsstoffer, som også kan tildeles som bladgødskning og har god effekt fordi mangan heller ikke er særlig mobilt i planten.

Derfor er en jævn tilførsel af mangan godt, for at sikre nye dele af planterne får tilstrækkeligt mangan.

Kør mangan ud, når jorden er farbar

I denne sæson har tildelingen af mangan været meget vanskelig, og fordi planterne stort set har groet frem til nu, er der flere steder manganmangel, også steder hvor man ikke før har set det.

Vandmættet jord burde have modsatte effekt, men naturen viser sig fra en anden side, og forklaringen er ikke helt åbenlys.

Konklusionen er bare, at der skal mangan på, når jorden igen er farbar, for skaden kan ikke repareres, og den nye tilvækst skal helt sikkert ikke mangle mangan.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.