Forstå multifunktionel jordfordeling på fem minutter

I 2020-2022 har staten afsat 150 mio. kr. til multifunktionel jordfordeling. Men hvad er det egentlig for en størrelse? Se den nye tegnefilm, der trin for trin viser, hvad multifunktionel jordfordeling er, og hvad du og andre landmænd og lodsejere får ud af det.

Niels er mælkeproducent og træt af sine våde og vandlidende marker. Han kontakter sin rådgivningsvirksomhed og sætter dermed skub i et større projekt på egnen. Det munder ud i, at han ender op med at få noget meget bedre jord.

Det er handlingen i den tegnefilm, som Seges netop har produceret om multifunktionel jordfordeling.

Du kan se tegnefilmen her, og blive klogere på om multifunktionel jordfordeling er noget for dig.

"Med tegnefilmen ønsker vi at gøre det nemmere at forstå, hvad multifunktionel jordfordeling egentlig er for noget.

Vi beskriver så konkret som muligt, hvad der sker fra de første tanker til et færdigt projekt, hvor flere lodsejere og interessenter får løst deres udfordringer med multifunktionel jordfordeling", fortæller specialkonsulent Mads Lægdsgaard Madsen, Seges.

Hvad er multifunktionel jordfordeling?

Jordfordeling kender vi alle. Når ordet multifunktionel føjes til, betyder det, at jordfordelingen skal skabe andre gavnlige effekter end blot at få en bedre arrondering.

Det handler om at koble landbrugsproduktionen med bl.a. biodiversitet, drivhusgasreduktion, klimatilpasning, rent vandmiljø, friluftsliv og landdistriktsudvikling. Og at finde løsninger, som giver de enkelte deltagere fordele.

Multifunktionel jordfordeling handler altså om meget mere end arrondering - selvom en bedre arrondering for landmanden også er en del af det.

"Det er ofte en mere kompliceret og krævende proces, end det fremgår af tegnefilmen. Men gevinsterne ved multifunktionel jordfordeling er så store, at det er bøvlet værd at gå i gang", siger Mads Lægdsgaard Madsen.

Afsat 150 millioner

I 2020-2022 har staten afsat 150 mio. kr. til multifunktionel jordfordeling.

Seges og fem rådgivningsvirksomheder udarbejder netop nu redskaber og modeller, som gør landmænd og rådgivere i stand til at implementere multifunktionel jordfordeling.

Det er kommuner og Naturstyrelsen, der i sidste ende søger Landbrugsstyrelsen om at gennemføre de multifunktionelle jordfordelinger.

Læs mere om multifunktionel jordfordeling i denne artikel: Multifunktionel jordfordeling – meget mere end arrondering

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.