Fosfor bør placeres eller iblandes vårbyg ved såning
Hanne Pontoppidan, planteavlskonsulent i Centrovice, fortæller om aktuelle tips i marken i Magasinet MARK. Læs alle tre plantekonsulenters tip i det nye nummer af MARK, der udkommer tirsdag 5. februar.

»Det er ikke kun kvælstof, der er vigtigt til vårbyg. Også tildeling af fosfor og kali giver ofte merudbytter.

Næst efter kvælstof er fosfor vigtigst. Det er især vigtigt, at vårbyg er velforsynet med fosfor i de første seks til syv uger, som er kritiske i forhold til dannelsen af sideskud, som fosfor har stor betydning for. Og som igen har stor betydning for udbyttet, der er nøje korreleret med antal sideskud pr. kvm", fortæller planteavlskonsulent Hanne Pontoppidan fra Centrovice.

"Hvis planter mangler fosfor i starten, giver det skader, der ikke kan genoprettes senere. Vi ser ikke manglen i marken, kun færre sideskud«, pointerer hun. 

Det særlige ved fosfor er, at det ikke bevæger sig i jorden som kvælstof og kali. Rødderne skal selv samle det op.

Så det er vigtigt, at P er let tilgængelig lige ved rødderne. Derfor bør P altid placeres ved såning, hvis man har udstyret. Eller iblandes i udsæden, som har lige så god effekt, anbefaler hun.

»Selvom man har høje P-tal i jorden eller giver gylle, er det ofte en god ide at placere fosfor ved såning. Ikke mindst på kolde jorde, da tilgængeligheden af P er stærkt afhængig af jordens temperatur«, siger Hanne Pontoppidan.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.