Frøformand kæmper mod patenter ad bagvejen

Landmænd vil gerne betale forædlere for gode sorter, men ikke for, at de blokerer andre forædlere i at bruge sorterne.

Forædlere skal have lov at tjene penge på deres sorter, så de kan forædle videre. Men de skal ikke kunne malke landmændene ved at tage patenter eller forhindre andre forædlere i at bruge sorterne i deres krydsninger.

Det kæmper Landbrug & Fødevarers Frøsektion for, fremgik det på sektionens årsmøde i forbindelse med plantekongressen tirsdag eftermiddag.

»Biotekindustrien og kapitalfonde tror de har fundet et nyt malkeområde. De er klar til at snyde lovgiverne, fordi de ved, at det Europæiske Patentkontor (EPO) kun er interesseret i at udstede så mange patenter som muligt. Det er jo det, de lever af«, lyder det fra formand Thor G. Kofoed.

Patent på værktøj

Det har altid været forbudt at tage patent på planter. Til gengæld fandt nogle forædlere på at tage patent på nogle biologiske processer i planten.

»Det fik vi stoppet. En proces i en celle tilhører naturen, med mindre det er skabt ved GMO«, understreger han.

Det næste krumspring fra EPO og visse forædlere var at tage patent på det værktøj, de bruger til at lægge et gen ind i planten, for eksempel et enzym.

»Det er et bevidst forsøg på at snyde. Naturens gener tilhører naturen, og det vil skade landbruget med de patenter, fordi det begrænser forædlerne«, mener Thor G. Kofoed.

Hurtigere innovation

Problemet er, at der i Europa er en stor variation af forædlere, og ved at kunne bruge hinandens sorter til krydsninger kommer der en stor variation i nye sorter. Uden for EU er få, typisk multinationale forædlere, der ønsker at begrænse mulighederne for andre, så de selv kan sætte sig på markedet.

»Vi kan se, at det europæiske system har skabt større udbyttefremgang. Det sikrer også, at der bliver udviklet sorter til specielle lokale forhold. Det skaber hurtigere innovation«, siger han.

Forædling erstatter pesticider

Den hurtige innovation er vigtig for landbruget. Ikke mindst i takt med, at mulighederne for at bruge pesticider svinder ind. Det sker i takt med dels politiske tiltag, dels, at sygdomme, ukrudt og skadedyr langsomt bliver resistente over for pesticiderne, så effekten langsomt ophører.

»Vi er er nødt til at sætte turbo på planteforædlingen, så den kan erstatte pesticiderne hen ad vejen, og vi kan også klare udfordringerne om 20 år«, siger Thor G. Kofoed.

Samarbejde med forbrugere

Ud over landmandsorganisationer bakker et stigende antal forbrugerorganisationer op om at undgå patenterne.

»Det spirende samarbejde med de grønne organisationer har været god i den periode, hvor vi havde en fælles sag mod patenter. Vi har desuden aftalt møder i foråret om, hvorvidt samarbejdet kan udbredes«, siger Thor G. Kofoed.

Faktaboks

BAGGRUND OG FAKTA

  • Der er flere hundrede forædlere i EU
  • Der er under 20 betydelige i resten af verden
  • De fire største sidder på mere ned 80 procent af rettighederne
  • COPA-COGECA repræsenterer 23 mio. landmænd og 20.000 cooperativer i Europa
  • Frøsektionen er en sektion under Landbrug & Fødevarer.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.