Frøformand: Stærkt frøår i 2019 - men vil det fortsætte?
Formanden for Frøsektionen Troels Prior Larsen berettede om et stærkt frøår 2019. Problembarnet er tilgængeligheden af pesticider, som med et farvel til Reglone er udfordret som aldrig før.

Formanden for Frøsektionen, Troels Prior Larsen, kunne se tilbage på et stærkt frøår, da han tirsdag eftermiddag aflagde beretning på Frøsektionens årsmøde, der traditionen tro afholdes i forbindelse med Plantekongressen.

Arealet med mark- og havefrø var i 2019 rekordstort med ca. 107.000 hektar, og udbyttet landede på indeks 112. Også afregningen må betegnes som ret fornuftig med en gennemsnitlig vægtet afregningspris på 11,05 kr. pr. kg for markfrø - den er ikke set bedre siden 2012, fremgår det af formandens skriftlige beretning.

De seneste års store succeshistorie, spinat til frø, fortsatte fremgangen, og arealet var sidste år på 11.729 hektar, en fordobling på tre år. Danmark producerer nu 75 procent af verdens hybridspinatfrø.

Den store udfordring

Men at der lurer store udfordringer fremover, lægger formanden heller ikke skjul på.

Det store pres på anvendelsen af pesticider bekymrer som aldrig før, og her er frøavlen særligt truet, fordi markedet er så lille.

»Presset på pesticider er globalt, og det er yderst tvivlsomt, om det bliver mindre i fremtiden. Derfor kan vi lige så godt acceptere og omstille os til at opfinde nye, smarte teknologiske løsninger med henblik på at opnå det samme eller bedre resultat, som vi kan med den nuværende dyrkningspraksis«, siger Troels Prior Larsen.

Han opfordrer derfor til at bygge videre på erfaringer og viden fra de seneste 100 års frøavl og få de gamle dyder frem i lyset igen.

»Ukrudt har altid været en udfordring i frøavl, og vi skal måske finde dele af løsningerne i de gamle lærebøger kombineret med den nyeste teknologi. Når vi har knækket koden og fundet de nye løsninger, vil vi igen være ’first movers’ og forhåbentligt opleve endnu en konkurrencefordel på det globale frømarked«.

En af de store nødder at knække bliver at finde en erstatning for Reglone (diquat), der nu er udfaset af markedet. Måske kan der vindes lidt tid til at de projekter, som er sat i søen, får søsat brugbare løsninger.

Formanden oplyser således, at frøbranchen har ansøgt Miljøstyrelsen om dispensation til brug af Reglone i engrapgræs og kløver for vinterukrudtsbekæmpelse i 2020/2021 og dispensation til nedvisning af spinat og purløg med Reglone til høst 2020.

Til trods for problemerne på planteværnssiden har frøavlen dog også et forspring på miljøprofilen i forhold til mange andre afgrøder, slog Troels Prior fast på årsmødet. Og en af de fremtidige opgaver bliver at udvikle og dokumentre dette forspring.

 

 

 

 

Faktaboks

Mark- og havefrø 2019

  • 107.000 hektar (foreløbige tal)
  • Produktion markfrø: ca. 140.000 ton
  • Spinat til frø: 11.729 hektar
  • Høstindeks 112
  • Vægtet afregningspris i snit 2018-høst: 11,05 kr. pr. kg
  • Forventet højeste DB2 i 2020 markfrø: Engrapgræs (iflg. Patriotisk Selskab)

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.