Frøforskere vil smelte tre arter sammen til supergræs

Nyt fem-årigt millionprojekt skal udvikle supergræs og bane vejen for øget eksport.

De bedste egenskaber fra tre velkendte græsarter smeltet sammen i nye græssorter.

Det er målet for et nyt fem-årigt millionprojekt, som har den officielle titel Breed4Biomass. De nye græssorter skal gerne udmønte sig i markant øget udbytte og stor robusthed og dermed bane vej for dansk eksport af nye sorter, der er forberedte til fremtidens klima og efterspørgslen på mere biomasse. Det oplyser Innovationsfonden i en pressemeddelelse.

Foskere ved Institut for Molekylærbiologi og Genetik under Aarhus Universitet leder projektet, og har som partnere danske DLF og Chinese Academy of Science i Beijing, Kina.

Ny forædling

Projektet vil via nye forædlingsteknikker kombinere de bedste egenskaber i form af robustheden hos engsvingel, det høje udbytte hos enårig rajgræs og den høje kvalitet hos alm. rajgræs til en ny græssort.

De tre teknologier, der kommer i spil er: 

1.Genom-baseret forudsigelse af, hvilke forædlingslinjer, der kombinerer bedst.

2.Revers-forædling, der skal skabe hybrider, hvor bestemte kromosomer stammer fra enten den ene eller den anden forældreplante i sin helt originale form og kan forædles yderligere.

3.Genomisk selektion, hvor udbytte, kvalitet, og robusthed kan forudsiges ud fra en DNA-test.

"Projektets resultater vil give basis for markante forædlingsfremskridt i hver af de tre græsarter, og med den nye strategi forsøger vi ydermere at lave en helt ny type forædling, der skal levere løsninger til de udfordringer og muligheder, fremtiden byder på," siger Christian Sig Jensen, chef for bioteknologi i DLF.

Revers-forædling har aldrig før været afprøvet i græsser. Derfor har forskerne allieret sig med én af verdens førende eksperter i at lave specifikke mutationer i planter, professor Caixia Gao, Chinese Academy of Science, Beijing, der skal genere hybriderne.

Torben Asp, der leder projektet, skal sammen med øvrige forskere ved Institut for Molekylærbiologi og Genetik under Aarhus Universitet udvikle genomiske modeller, der kan forudsige potentialet for en krydsning mellem to arter på baggrund af DNA-testen.

DLF bidrager med plantemateriale, krydsninger, markforsøg, og laboratorietest og bliver siden ansvarlig for salg og eksport af de nye græssorter.

Budgette for det femårige projekt er  16 mio. kr., hvoraf Innovationsfonden har støttet med 11 mio. kr.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.