Frøhøsten er skudt i gang: Tre store Case-mejetærskere æder løs af svingel

Guldborgsund Agro på Falster har i dag høstet den første bakkesvingel, og efter planen følger engrapgræs efter på mandag-tirsdag. Rundt om i landet ventes enkelte frøavlere at tage hul på høsten af rødsvingel og engrapgræs hen over weekenden.

Så er årets danske frøhøst skudt i gang, og Falster var først til at få kørt mejetærskerne frem fra vinterhiet. 

Fredag formiddag kl. 11 er bedriften Guldborgsund Agro I/S på Falster begyndt høsten af 60 hektar bakkesvingel med bedriftens tre Case 9250-mejetærskere, som alle er udstyret med 15 fods pickup-skærebord.

Fredag kl. 15.30 var der høstet 11 hektar bakkesvingel i flot solskin og 30 graders varme. Det første udbytteskøn lyder på ca. 1.500 råvare pr. hektar og en frøvægt på 1,9 kg i en 10-liters spand, hvilket er tilfredsstillende. 

"Høsten forløber udmærket. Vi har fint vejr til det, men luftfugtigheden er høj", fortæller Henrik Vilhelmsdal, der er en af de to ejere af det store planteavlsbrug.

Frøene lægges på tørreri med det samme og får tilført luft. Vandindholdet for det høstede græsfrø vurderes til at være ca. 14-15 procent.

Tæt på optimale betingelser

Bakkesvingelen er af de to sorter Dumas, som er en 1. års mark, og Ridu, som er en 2. års mark, og de blev skårlagt tirsdag og onsdag i indeværende uge med to stk. Dolly BCS slåmaskiner.

Bakkesvingelen blev dermed fældet to dage tidligere end i 2019 på grund af det varme og solrige vejr de seneste dage. Normalt sker skårlægningen altid mellem 20. og 30 juni, afhængig af sorten.

Bakkesvingelen har været udlagt i vårbyg.

"Vi er godt tilfreds med den nedbør, vi har fået i vores område. I foråret kom det lidt sent og efterfølgende har vi fået en rigtig fin mængde vand og sol, og det har været tæt på optimale betingelser", fortæller Henrik Vilhelmsdal. 

På Guldborgsund Agros marker er der dyrket bakkesvingel i over 20 år, og normalt ligger udbyttet i spændet 1.100-1.700 kg renvare pr. hektar, afhængig af sorten. 

Weekenden kommer også til at byde på høst af andre frøarter rundt om hos de danske frøavlere. Landbrugsavisen.dk erfarer således, at både marker med rødsvingel og engrapgræs er kørt i stilling til at blive høstet lørdag-søndag, ligesom den første hundegræs ventes at blive skårlagt lørdag.

Høst af bakkesvingel på Guldborgsund Agro fredag 26. juni. Der køres fra med en Fendt 1050 forspændt  en Krampe-vogn. 

 

Skårlægning af bakkesvingel på Guldborgsund Agro tirsdag og onsdag i denne uge.  

Høst af engrapgræs mandag-tirsdag

Guldborgsund Agro har torsdag også skårlagt 40 hektar 2. års engrapgræs af den tidlige sort Balin, og den forventes at blive høstet mandag eller tirsdag. 

Engrapgræsset er udlagt sammen med hvidkløver i vårbyg. På bedriften er normaludbyttet for engrapgræs i snit ca. 1.500 kg renvare pr. hektar, og i de gode år i omegnen af 2.000 kg renvare.

"Engrapgræsset står rigtig flot, den ser god ud og har også fået en tilpas mængde vand", siger Henrik Vilhelmsdal.

Guldborgsund Agro I/S med et 2.200 hektar stort markbrug er en ren planteavlsbedrift og har to ejere. I markplanen til høst 2020 står sukkerroer (400 ha), vinterhvede, vinterrug, vårbyg, havre, spinat til frø, vinterraps, vinterhybridraps i fremavl og vårraps i fremavl. 

Emneord PLUS, Skyd Høsten 2020

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.