Frøhøsten skudt i gang: Landmand forventer højt udbytte i svingel

Klaus Lodal ved Ringsted har søndag og mandag høstet bakkesvingel.

Du kan deltage med dine billeder og video her.

Så er frøhøsten 2022 skudt i gang.

På Lammehøj I/S ved Ringsted har bedriftens Massey Ferguson Beta været i sving søndag og i dag mandag og tærsket de første hektar med bakkesvingel, fortæller bedriftens ejer Klaus Lodal.

Han har 16 hektar 1. års bakkesvingel, udlagt i vårbyg, til høst i år. 

Heraf blev de cirka syv hektar skårlagt fredag og lørdag med en 8 fods BCS slåmaskine, og de er nu alle tærsket med MF´eren iført et 14 fods pick-up skærebord.

- Jeg var faktisk overrasket over, at svingelen var så nemt at tærske med så kort en vejring, så vi kørte til kl. 10 i aftes, siger Klaus Lodal. 

På Lammehøj I/S er syv af 16 hektar bakkesvingel skårlagt, resten høstes direkte. 

Udsigt til tordenbyge i aften

Normalt høster han bakkesvingel omkring Sankt Hans, så alt er gået bogen på det punkt.

- Vi skårlægger normalt bakkesvingel for at vi kan få frøet så tørt ind som muligt, forklarer han.    

Søndag var afgrøden dog blevet for spildsom til at skårlægge, og de sidste ni hektar bliver høstet direkte, så vidt muligt i dag.

- Vi ville gerne have ventet lidt med at tærske bakkesvingelen, men vi har udsigt til en tordenbyge i aften, en tørvejrsdag i morgen, og så 40-50 mm nedbør senere på ugen, så vi har valgt at tærske så meget vi kan nå inden i aften. Det mener jeg godt kan svare sig, selv om det kræver en lidt større indsats på tørreriet, fortæller Klaus Lodal.

Han har aldrig oplevet bakkesvingel så vissen i bunden ved høst som i år, formentlig fordi afgrøden på et tidspunkt har manglet vand. Alligevel forventer han et udbytte i den gode ende.

- Jeg synes, det ser meget positivt ud, og jeg forventer et udbytte højre end i et gennemsnitsår, siger han.

Lammehøj I/S omfatter et markbrug på 180 hektar. I markplanen i år er bakkesvingel, engrapgræs, hvidkløver, korn og raps. Dertil kommer en mindre produktion af slagtegrise.

Med de indsendte fotos deltager Klaus Lodal i konkurrencen Skyd Høsten Bedst.


Skyd Høsten er et samarbejde med Maykers.dk. Maykers har samlet over 200.000 produkter fra 200 forskellige forhandlere til landbrug på en samlet platform, så du nemt kan finde alt du skal bruge til dit landbrug. Opret en gratis konto og find alt til høsten allerede i dag.

Faktaboks

Skyd Høsten 2022 - Sådan gør du

Sådan deltager du:

Skyd Høsten Bedst:

  • Hovedpræmie: Høstfest til 25.000 kr.
  • Ugevindere: Gavekort til Maykers på 1.000 kr.
  • Ugevindere trækkes fra uge 28.
  • Lodtrækning blandt alle indsendte billeder og videoer: Gavekort til Maykers på 5.000 kr.
  • Lodtrækning blandt alle indsendte billeder og videoer: 5 x 1 årsabonnement på Mark, Kvæg, Gris, Kødkvæg eller TraktorTech, værdi op til 1.749 kr.

Skyd Høsten Først:

  • Skyd en af de 13 afgrøder først og vind et gavekort til Maykers på 800 kr.
  • Årets 13 afgrøder: Vinterbyg, vinterraps, triticale, vårbyg, vinterhvede, rug, havre, alm. rajgræs, rødsvingel, engrapgræs, hvidkløver, spinat til frø og hestebønner.

 

 

Emneord Skyd Høsten 2022

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.