Fremtiden er for planter: Skal Danmark kun dyrke græs og USA kun soja?

Ugen På Spidsen: I de kommende år vil klimadagsordenen og den grønne omstilling få enorm betydning for, hvad der skal dyrkes på markerne. Danske landmænd vil opleve, at der bliver rift om alt, hvad der rimer på biomasse, madkasse og kokasse. I andre områder af verden vil den grønne omstilling føre til store geopolitiske ændringer, skriver denne uges klummeskribent på Mark Plus.

Landbruget er tiltænkt en nøglerolle, når det gælder at løse klimaudfordringerne. Både til lands, til vands og i luften. 

Det vil helt sikkert få stor betydning for produktionen på det enkelte landbrug. Det vil også få betydning for, hvordan landskabet i forskellige egne af landet og verden kommer til at se ud i fremtiden. 

Det har de prøvet i Sønderjylland, da tyske biogasanlæg for 10-15 år siden pludselig lagde beslag på kæmpe arealer med majs for at sikre tilstrækkelige leverancer til biogasanlæggene tæt ved den dansk-tyske grænse. 

Dengang var det majs. Næste gang kan det meget vel være græsmarker, der spreder sig som en steppebrand i store områder af landet. Det kan let blive resultatet, hvis de nye bioraffineringsteknologier gør det lønsomt at udvinde protein fra grøn biomasse.

Kæmpe fremskridt

Det vil være et kæmpe fremskridt, hvis det lykkes at fremstille protein af en kvalitet, så det kan erstatte importeret sojaprotein i foderblandinger – og hvis det lykkes at fremstille protein fra græs og andre landbrugsafgrøder, så det kan bruges ved fremstilling af humane fødevarer.

Det vil ikke blot være en succes for de landmænd som leverer råvarerne til anlæggene. Det vil også være en gevinst for jorden og miljøet, da græs har en række positive dyrkningsegenskaber.

Endelig vil det være en gevinst for den danske handelsbalance. Med dansk produceret protein vil behovet for at importere soja nemlig falde.

Geopolitik og grøn omstilling

Den grønne omstilling kan således få stor betydning for Danmark.

Det er dog peanuts i forhold til de omvæltninger, den grønne omstilling kan få andre steder i verden. Her er der ikke blot tale om omvæltninger for den enkelte landmand. Der er tale om kæmpe geopolitiske omvæltninger. 

Soja er et eksempel. Det kunne man læse om på KornBasen for nylig, hvor et af scenarierne for flyindustriens og skibsfartens vej til den grønne omstilling blev illustreret.

Således er den første flyvning med hundrede pct. biobrændstof fra bl.a. sojabønner nu gennemført.

Det kan blive en kæmpe gamechanger, da det kan bringe enorme mængder sojaolie i spil. Således kan det føre til at arealet med sojabønner i USA skal øges med ca. 12 mio. hektar.

Ændrede handelsveje

Det vil helt sikkert skabe store ændringer i det amerikanske landskab. Ligesom det vil give dønninger i de lande, som importerer store mængder sojabønner, majs og hvede fra USA.

Det gælder ikke mindst Kina, som skal finde nye handelsveje for at mætte det kinesiske hjemmemarked. 

Resultatet kan blive, at Kina fremover vil importere langt flere landbrugsafgrøder fra blandt andet Sydamerika.

Det vil umiddelbart være godt for de sydamerikanske landmænd og landenes økonomi.

Spørgsmålet er, om den øgede efterspørgsel helt bogstaveligt vil sprede sig som en steppebrand, hvor røgen fra nye landvindinger vil lægge sig som en tung dyne over alle gode intentioner for at redde klimaet.

Lars Kelstrup er journalist og markfaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinet Mark samt Mark Plus.

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Mark Plus, "Ugen på spidsen", sætter Merete Hattesen og Lars Kelstrup, journalister og markfaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinet Mark samt Mark Plus, planteavlsugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt. 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.