Fremtidens ukrudtsbekæmpelse: Tal for jordens frøpulje bestemmer dosis

Britiske forskere vil i nyt projekt udvikle værktøj, der på basis af en jordprøve bestemmer antallet af levedygtige frø af specifikke ukrudtsarter i jordens frøpulje.

Britiske forskere fra Nottingham Trent University vil i et nyt projekt teste en avanceret metode til at kvanticifere antallet af levedygtige frø af agerrævehale i en jordprøve. 

Med denne information i hånden vil planteavleren kunne målrette bekæmpelse og andre passende tiltag mod agerrævehale i identificerede problemområder i marken. Det skriver netmediet Farmers Weekly.

Metoden består i at indsamle det såkaldte eDNA (environmental DNA), der er små spor af DNA, som alle levende organismer udskiller, fra jordprøver. Med en analyse kan eDNA identificeres, og det er muligt at beregne antallet af agerrævehalefrø i jordprøven. 

Metoden med brug af eDNA til at kvantificere jordens frøpulje er angiveligt nem og hurtig, især ved sammenligning med den nuværende, meget tidskrævende praksis.  

Lykkes det at udvikle et brugbart værktøj for agerrævehale, er det planen at benytte samme metode til kvantificering af frø af andre ukrudtsarter samt også for herbicidresistente ukrudtsfrø.

Forskerne anser den nye metode som en banebrydende nyskabelse for ukrudtsbekæmpelse i landbruget. 

De forestiller sig, at en landmand i fremtiden kan bestille en jordprøve og få tal for indholdet af ukrudtsfrø retur. Ud fra fastsatte tærskelværdier kan landmanden så målrette og tilpasse bekæmpelsen af ukrudt hen over marken - og i sidste ende også reducere herbicidforbruget, fordi indsatsen sker efter behov frem for en bredsprøjtning.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.