Frilandssæsonen går på hæld: Store forskelle i årets jordbærhøst
Flere faktorer spiller ind i de store forskelle på høsten af frilandsjordbær.

Nogle er glade for høsten, andre ikke. Nogle har rigeligt med bær og andre er færdige.

Der er store forskelle i høsten af frilandsjordbær landet rundt.

Og grunden til de store udsving skal blandt andet findes i vejret, siger Dan Haunstrup Christensen, konsulent ved HortiAdvice.

”For det første har der været mange bær på planterne i år, og det har givet store avlinger nogle steder. Også trods frosten. Så der er nogle der har plukket mange kilo", forklarer Dan Haunstrup Christensen fra HortiAdvice.

"Men samtidig har der været hårde byger, og perioder, hvor der måske ikke har været så kraftig regn, men hvor det har været meget fugtigt længe. Og det har været meget regionalt, og det kan være årsagen til de store udsving i sæsonen rundt omkring”, fortsætter han, og tager det forbehold, at han primært er i kontakt med de fynske og jyske avlere, mens hans kollega står for Sjælland.

Samtidig spiller afsætningen også en rolle forklarer konsulenten.

”Jeg får ikke meget at vide om priserne. Men det jeg har hørt er, at priserne i store dele af sæsonen har været lave på grund af de mange kilo på planterne”, siger Dan Haunstrup Christensen.

Dog kan der sagtens være avlere, der har et godt salg via lokale butikker, gårdbutikker og boder, hvor de har kunnet holde en fornuftig pris. Og har de haft en stor afsætning, så kan det sagtens være en god sæson for dem.

Frugtplantage må udvide: Bær er et hit 9. juli · 15:31

Snart ved vejs ende

Ifølge Dan Haunstrup Christensen er sæsonen for frilandsjordbær også ved at have nået enden.

”Jeg tror, det passer ganske godt at høsten på Fyn, Sjælland og til dels Als og Sønderjylland er ved at være færdig”, siger han.

Ligeledes kan frilandshøsten være overstået hos de avlere, der ikke har de sene sorter som for eksempel Malvina.

”Men med de 30 grader, der er lovet sidst på ugen, kan de også modne meget hurtigt”, siger Dan Haunstrup Christensen.

Han vurderer dog, at det særligt i Jylland burde være muligt at få frilandsjordbær cirka to uger endnu.

”Men supermarkederne kan måske ikke få de mængder de vil have, og så stopper de med danske frilandsjordbær”, siger rådgiveren.

Det vil dog være muligt at få danske jordbær længe endnu, for tunnellerne og drivhusene kan levere indtil november.

”Så som kunde skal man ikke blive mistænksom over danske jordbær i september og oktober, det er helt normalt. De er bare ikke fra friland”, siger Dan Haunstrup Christensen.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.