Frontløber: Sådan får jeg en levende jord og gode udbytter med Conservation Agriculture
Direkte såning, efterafgrøder, sædskifte, samdyrkning, lave maskinomkostninger og mindst muligt ressourceforbrug er omdrejningspunkter hos Søren Ilsøe. Artiklen er fra arkivet og første gang publiceret i magasinet Mark, januar 2017.

Artiklerne er kun for abonnenter på Kvæg, Mark eller Svin

Køb abonnement på PLUS her.

Er du ny på PLUS skal du aktivere dit abonnement før du kan logge ind. Det gør du her.

Har du problemer med at logge ind? Kontakt kundeservice på plus@landbrugsmedierne.dk

Har du glemt din adgangskode? Så klik her!

Faktaboks

Sådan fungerer Mykorrhiza-svampe

  • Mykorrhiza-svampe danner symbiose med planters rodnet (skaffer næringssalte til planterne) og er et naturligt livsvilkår for de fleste planter.
  • Svampetrådene gennemvæver jorden og virker som rodforlængere for planten, idet svampen optager og overfører bl.a. fosfor og vand til planten fra et langt større jordvolumen end planten alene. Ud over at have et større rodnet optager planterne også næring bedre og modstår tørke. 
  • Mykorrhiza-svampene binder også jordpartiklerne sammen, giver en bedre krummestabilitet og jordstruktur og beskytter mod rodsygdomme. 
  • Bedre udnyttelse af symbiosen kan udnytte jordens fosforreserve bedre.
  • Afgrødevalget påvirker omfanget af mykorrhiza-symbiose. Raps, sennep og roer har ikke mykorrhiza og kan reducere forekomsten af svampene i jorden. Byg og hvede udvikler mykorrhiza, men er ikke afhængig af den og kan opformere svampene i jorden.
  • Mykorrhiza tåler ikke jordbearbejdning, da det ødelægger svampenes hyfer. Så mykorrhiza-symbiosen, som fremmes af skånsom jordbearbejdning og direkte såning, da svampenetværket i jorden derved er intakt, kan kolonisere planterødderne hurtigt efter fremspiring. 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.