Frost koster 10 pct. udbyttetab i majsen
Fire graders frost har kostet et udbyttetab på mindst 1.000 foderenheder pr. hektar i halvdelen af Lars Nissens 650 hektar majs.

Vi havde ned til fire graders frost op til sidste weekend. Det gik hårdt ud over majsen, som på nogle marker visnede helt«, siger Lars Nissen.

Frosten fremrykkede derfor majshøsten.

Indtil videre er der snittet ca. 150 hektar. Resten snittes i den kommende uge, hvis ellers vejret tillader det.

Dyr frost

Ud over at frosten har fremrykket høsten og reduceret udbyttet, har den også påvirket kvaliteten negativt.

Det tidlige frost forhindrer majsen i at afmodne naturligt. Dermed når majsen ikke at indlejre så meget stivelse, som ved en naturlig afmodning.

Frosten får samtidig bladene til at visne. Det påvirker tørstofindholdet markant.

»Det har været tydeligt at se, at tørstofprocenten i den majs, der har fået meget frost, har været for højt«, siger Lars Nissen.

Han tilføjer, at det på de hårdest ramte marker har ligget på knap 40 pct. tørstof, mens tørstofindholdet på de marker, der ikke er så hårdt ramt af frost, har ligget på de ønskede 31-33 pct. tørstof.

Ærgerligt udbyttetab

Umiddelbart vurderer Lars Nissen, at udbyttet på de 150 hektar, han har snittet, ligger på i gennemsnit 10.500 foderenheder pr. hektar. Han vurderer samtidig, at det gennemsnitlige udbytte på alle 650 hektar majs lander på ca. 10.000 foderenheder pr. hektar.

Det er 1.000 foderenheder pr. hektar mindre end sidste år og 2.000 foderheder mindre pr. hektar end i 2018.

Faktaboks

Lars Nissen:

  • Sigård ved Urup, Lindegården syd for Grindsted og Højgård ved Uhre.
  • 1.650 malkekøer & 1.300 ha.
  • 24 ansatte.
  • Dyrker græs, majs og byg/ærtehelsæd med udlæg.
  •  Jordtype: 70 pct. JB 1 og 30 pct. JB 11.
  • Vander med 28 maskiner.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.