Frygtede rodgallenematoder nu fundet på otte svenske bedrifter

I 2017 fandt Sverige første tilfælde af to sjældne arter af rodgallenematoder, og selvom de er forsøgt bekæmpet, er der flere nye tilfælde i 2020, viser de seneste resultater fra jord- og knoldprøver udtaget i efteråret 2020. Nematoderne er især et problem i kartofler og gulerødder.

Sverige så sit første tilfælde af to sjældne arter af rodgallenematode i 2017, og i løbet af 2018 blev der fundet flere tilfælde med nematoderne af arterne Meloidogyne chitwoodi og Meloidogyne fallax.

Selvom svenskerne har forsøgt at bekæmpe smitten siden den blev fundet, viser en rapport fra Jordbruksverket, svarende til Landbrugsstyrelsen, at yderligere tre tilfælde er fundet i 2020 i Halland og Skåne, skriver netaviserne ATL og Jordbruksaktuellt

Rodgallenematoder er en parasit, som påvirker mange forskellige afgrøder, især rodfrugter som kartofler og gulerødder bliver ramt. 

”Svensk kartoffeldyrkning er faldet over tid, og hvis rodgallenematoderne spredes, kan det føre til færre svensker kartofler. Dette vil øge importbehovet”, siger Sofie Windstram fra Landbruksverket. 

Dyrkningsbegrænsninger 

I EU er rodgallenematoderne en karantæne-skadegører, hvilket betyder at de skal bekæmpes for at udryddes. 

Parasitten spredes med blandt andet jord og frø. Det betyder, at den kan spredes med maskiner, men også ved indkøb af afgrøder. Derfor er det ekstra vigtigt kun at bruge certificerede læggekartofler. 

Landmænd med smittede marker bliver underlagt mange dyrkningsbegrænsninger, som blandt andet at man ikke må flytte jord eller underjordiske plantedele fra de inficerede områder. 

Det er muligt at komme af med smitten igen, efter man har haft nematoden. Det har landmanden, som fik påvist smitten i 2017, vist. 

Det første år efter smitten blev konstateret lå marken brak, og året efter såede landmanden olieræddiker, som var sikret fri for smitten. Siden da har der ikke været påvist smitte hos landmanden. 

Det betyder dog ikke, at der ikke er dyrkningsbegrænsninger for ham. Dette er fjerde år med kontrol, og der begynder gradvist at blive lempet på dyrkningsbegrænsningerne. Hvis marken stadig er fri i år, vil der fra næste år ikke længere være begrænsninger for landmanden. 

Siden 2017 er der taget 443 jordprøver og 220 knoldprøver i Sverige for at teste for de to sjældne arter af nematoder. I alt har der væres otte tilfælde af rodgallenematoderne. Målet i 2021 er at lave 200 jordprøver og 300 knoldprøver. 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.