Fyn ramt af haglvejr - slog store udbytter af
En haglbyge sidste uge var denne sommers store haglbyge på Fyn.

Når en haglbyge rammer en høstmoden mark, så slår den en masse frø og korn af. Det må en stribe landmænd erkende på Fyn, hvor en haglbyge sidste uge bevægede sig ind over øen.

"Det er denne sommers store haglbyge. Mange avlere er berørt af det, og det er sent, hvor markerne er høstmodne, så det er store tab, de giver," siger Mads Munkegaard, planteavlskonsulent hos Centrovice, der den sidste uge har haft travlt med at køre rundt og taksere skaderne.

En byge kom ind på Fyn mellem Fåborg og Svendborg og trak sig op over øen nord for Svendborg.

Skaderne varierer, men især raps- og frømarker lider store udbyttetab. Han har været i en rapsmark, hvor der i udkanten lå 200 kg frø på jorden pr. hektar, men hvor der inde i midten af marken var større spild.

Skaderne i en rapsmark kan være på flere tons pr. hektar, altså omkring en tredjedel af udbyttet.

Som taksator er det vanskeligt at vurdere haglskader i foråret. Op mod høst er det nemmere. Man har en tælleramme, man lægger på jorden - og så tæller man frø og ganger op med resten af arealet. Når skaderne er så store er det næsten umuligt at tælle alle frøene.

I frømarker kan skaderne også være store. Han har set en rajgræsmark, hvor der var tabt op mod et ton pr. hektar. En rajgræsmark med sorten Matilde kan give op mod 2,5 ton pr. hektar, så det er i nærheden af halvdelen af udbyttet.

Han pointerer, at de fleste planteavlere er forsikrede mod haglskader.

"Nogle med specialafgrøder bliver opkrævet en særligt stor forsikringspræmie, så der er nogle, der vælger ikke at gøre det, men de lever livet farligt," siger Mads Munkegaard.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.