Gør status i vårsæden - brug spiringsprocent som scorecard

Opgørelse af planteantal fortæller alt om din jordbearbejdning og effekten her af. Mål herefter sådybden på et par opgravede planter og kontroller spiregrundlaget, er det fast?

Af Erik Kristensen, planterådgiver, ØkologiRådgivning Danmark

Vækst. Det gror, og der er efterhånden kommet gang i kornafgrøderne.

Nu er det tid til status. Etablering af afgrøden er alfa og omega. Vækstbetingelserne skal være optimale fra start, hvis afgrøden skal lykkes og ukrudtet holdes i ave.

Skyggeeffekt og næringsstoffer til rette tid, er afgørende for at økologiske afgrøder lykkes. Så derfor kontroller dit forårsarbejde.

Gå i marken og tæl planter. Lav en måleramme på 1/10-del kvadratmeter, kast den og tæl.

Opgørelse af planteantal fortæller alt om din jordbearbejdning og effekten her af. Mål herefter sådybden på et par opgravede planter og kontroller spiregrundlaget, er det fast? Og har overfladen den helt rigtige krummestruktur?

Struktur er vigtig. Og variation i porrestørrelsen endnu vigtigere for at både bakterier, svampe og mikroleddyr trives med deres arbejde. Og kommer i mål med at føre næringsstoffer til afgrøden.

Tabel 1. Vårsæd, plantetal og sådybde

Afgrøde                  Havre       Vårbyg    Vårhvede  Hestebøn. Ærter Lupin      

Plantetal pr. m2   300-400   300-400   450           40-50         70-80   80-100

      
Sådybde, cm           4-5             3-4           3-4               8                 6         4      


Brig spiringsprocenten som scorecard

Mange bliver overraskede over, hvor få planter det egentlig lykkes at få over jordoverfalden.

Nu hvor antallet af planter er kendt, den reelle såmængde er kendt og tusindkornsvægten er kendt, er det en smal sag at regne den faktiske spiringsprocent ud. Faktisk plantetal pr. m2 gange tusindkornsvægt (står på leveringssækken) divideret med såmængden i kg giver spiringsprocenten. 

Alt over 90 procent spiring er tilfredsstillende. Alt under 90 procent har en årsag, find den.

Se dernæst ud over marken. Er der mangel symptomer: kvælstof, mangan, kalium, vand.

Grav rødderne op, er der liv i dem, er de tæt forgrenede og binder jorden til sig? Er der behov for en tromling eller måske en beluftning. Er afgrøden præget af mangel symptomer eller er det mikroorganismernes åndenød der kræver en indsats?

Tidlig såning på en underjord med et højt vandindhold udfordrer flere steder.

Hvordan med plantens naboer: ukrudtet? Bøjer det sig i støvet og har overgivet sig efter blindstriglingen eller den gentagne frost i det tidlige forår, eller skal der trækkes i nødbremsen og strigles endnu et par gange.

Kunne blandingsafgrøder med flere typer af bladstillinger, have gjort det bedre eller skal der sås en efterafgrøde samtidig med hovedafgrøden, for at opnå en bedre skyggevirkning over for ukrudt?

Efter endt undersøgelse i marken noteres resultaterne, så magien i samspillet mellem natur, mand og maskine, huskes. Brug spiringsprocenten som score card.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.