Garvede pløjefri landmænd giver gode råd til opstartere

Simon Christensen og Mikael Andersen, der begge har stor erfaring i at drive landbrug uden plov, giver gode råd videre til kommende pløjefri landmænd. Det sker til Åben pløjefri mark ved Slagelse den 3. maj.

Mikael Andersen, Slagelse, har været pløjefri landmand siden 2001, og hans nabo og samarbejdspartner Simon Christensen er født op opvokset med pløjefri dyrkning og har aldrig været på en bedrift med plov.

De to landmænd er sammen med PløjefriRådgiver Leif Kildeby Nielsen, VKST, og projektchef Hans Henrik Pedersen, FRDK, klar til at øse ud af deres viden og erfaringer, når der er Åben pløjefri mark tirsdag den 3. maj klokken 13.00 til 16.00 på Hashøjvej 24 i Slagelse. Lige ved radiotårnet og gravhøjene.

- Jeg har i tidens løb selv trukket hårdt på andres erfaringer, og jeg giver gerne min viden og erfaringer videre, så andre kan undgå at lave de fejl, jeg har lavet, siger Mikael Andersen.

Markvandringen starter ved en forsøgsmark, hvor deltagerne kan se tre forskellige parceller med vinterhvede. En er etableret med plov, en pløjefrit og en efter principperne i conservation agriculture.

Derefter går turen til Rødkildevej 1, hvor der kan ses en spinat pløjefrit etableret efter en efterafgrøde. Dagen slutter i maskinhuset med kaffe og erfaringsudveksling.

Lærer af hinanden

Både Mikael Andersen og medvært Simon Christensen glæder sig til at se en masse interesserede kollegaer på dagen.

- Jeg glæder mig også til at møde nogle spændende landmænd, som jeg sikkert også kan lære noget af, siger Simon Christensen.

Da Mikael Andersen selv startede på det pløjefri system, var det i et samarbejde med Simon Christensens far. De gik sammen om at købe maskinerne til det pløjefri system.

- Det var en kæmpe fordel, at vi havde hinanden at sparre med, fortæller Mikael Andersen, og han vil anbefale andre, der vil starte op, at de finder en kollega at støtte sig til.

I dag er begge bedrifter blevet så store, at hver bedrift har egen maskinpark, men der er stadig et godt samarbejde mellem de to naboer og kollegaer.

Simon Christensen (tv) og Mikael Andersen er kollegaer og samarbejdspartnere. Et samarbejde der startede mellem Simon Christensens far og Mikael Andersen. De glæder sig til at møde en flok landmænd den 3. maj, der er interesserede i det pløjefri dyrkningssystem.

Prøv udstyret af inden køb

Planteavlskonsulent og PløjefriRådgiver Leif Kildeby Nielsen fra VKST har været med til at sætte mange landmænd i gang med det pløjefri system.

Han råder til, at nye pløjefri landmænd lejer maskinerne til at starte med.

- Det er en virkelig god ide at prøve de forskellige systemer af, inden man foretager en større investering, siger han.

Bare kom i gang

Både rådgiveren og de to landmænd opfordrer samstemmende til, at mange flere af deres kollegaer kommer i gang med det pløjefri system.

- Der kommer meget mere liv i jorden, og man skal ikke vente længe på de gode resultater, siger Mikael Andersen, der selv oplevede, næsten med det samme, at jorden blev mere ensartet.

De tynde pletter på de lerede bakketoppe og sandede områder forsvandt med det samme, fordi der blev opbygget et ensartet humuslag.

For både Mikael Andersen og Simon Christensen er det dog den store tidsbesparelse, der er det vigtigste.

- På flere større bedrifter, vil der kunne spares en medarbejder, hvis ploven sættes ud, siger Leif Kildeby Nielsen.

Når man går over til pløjefri dyrkning, skal man ikke vente længe på fordelene, fortæller Mikael Andersen. – Der kommer meget mere liv i jorden, siger han.

Lavere maskinomkostninger

Besparelsen ses også på maskinomkostningerne. Det oplever Leif Kildeby Nielsen ofte, når han laver en analyse af bedriftens dækningsbidrag, et såkaldt DB2 Tjek.

Sådan et tjek har Mikael Andersen fået lavet, og han har maskinomkostninger på under 2.000 kroner pr. hektar korn eller raps.

- Vi ser nogle pløjende bedrifter, med samme udbytter, der har maskinomkostninger på over 3.000 kroner pr. hektar, fortæller Leif Kildeby.

Faktaboks

Simon Christensen

  • Driver 550 hektar med foderkorn, raps, græsfrø og spinat
  • Producerer 17.000 slagtesvin

Maskinliste:

  • Horsch Joker 6 m tallerkenharve
  • Horsch Focus 6 m skiveskærssåmaskine
  • 3 traktorer fra 170 til 270 hk

Mikael Andersen, Asbjerggaard

  • Driver 640 hektar med foderkorn, raps, græsfrø og konservesærter
  • Producerer 15.000 slagtesvin med en full-line produktion

Maskinliste:

  • Multiva Topliner 8 harve
  • Lemken Kompakt Solitair 6
  • 3 Case IH traktorer; Puma 185, Magnum 280, Magnum 310

Åben pløjefri mark 2022

I samarbejde med FRDK og lokale rådgivningsvirksomheder inviterer en række pløjefri landmænd til åben pløjefri mark over hele Danmark.

Tid og sted:

Tirsdag den 3. maj, Simon Christensen og Mikael Andersen, Hashøjvej 24, 4200 Slagelse

Onsdag den 11. maj, Henrik Terp, Sanderumgårdvej 152, 5220 Odense

Onsdag den 18. maj, Bent Jepsen, Plougstrupvej 53, 6771 Gredstedbro

Onsdag den 25. maj, Jørgen Nielsen, Sejersmosevej 4, 7321 Gadbjerg

Mandag den 30. maj, Martin Molbo, Nørreåvej 4, 8860 Ulstrup

Alle dage kl. 13.00-16.00

Tilmelding til arrangementerne i Ulstrup, Gadbjerg og Fyn sker på velas.dk

Tilmelding til arrangementet i Slagelse sker på vkst.dk

Tilmelding til arrangementet i Gredstedbro sker på lrs.dk.

Program for dagen:

13.00 Velkomst ved dagens vært og præsentation af bedriften

13.20 Kom godt i gang med pløjefri dyrkning - orientering fra pløjefri Rådgiver

13.40 Sådan bruger du aktivt efterafgrøder i marken v/FRDK

14.00 Rundvisning i marken ved landmand, Rådgivningsselskab og FRDK

15.00 Afslutning med kaffe og kage

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.