Gem dunkene, hvis du i 2022 sprøjter med triazoler efter gamle regler

2022 er overgangsår for indførelse af nye regler for sprøjtning med tre triazoler - og her skal man passe på med ikke at komme i klemme, hvis sprøjtejournalen bliver kontrolleret, påpeger konsulent.

Der er nu fastlagt nye, restriktive regler for anvendelsen af tre triazoler, fordi deres nedbrydningsprodukt havner i grundvandet.

De tre triazoler er tebuconazol, difenoconazol og mefentrifluconazol, og de nye regler omfatter derfor blandt andet meget anvendte produkter som Folicur Xpert, Orius Max, Proline Xpert og Prosaro EC.

De nye regler vil berøre en lang række afgrøder og indebærer blandt andet en lavere tilladt totaldosis end efter de hidtidige regler, samt regler for hvor meget dosis tæller i en normaldosering ved det aktuelle afgrødestadie.  

2022 bliver et overgangsår, således at de gamle regler kan følges hele året, såfremt man anvender midler fra dunke med den gamle etikette. Dunke med de gamle etiketter må sælges af grovvaren frem til 30. april, og produktet må anvendes året ud.

Hvis man i 2022 derimod anvender en af de nævnte tre triazoler fra en dunk med den nye etikette med de nye regler påført, skal man altså følge de nye begrænsninger.

Og her skal man passe på med ikke at komme i klemme, hvis sprøjtejournalen bliver kontrolleret, påpeger Finn Olsen, teamchef for planteavl hos Sønderjysk Landboforening.

Han anbefaler derfor, at planteavlere, som anvender dunke med de gamle etiketter i 2022, gemmer dunkene, så de kan fremvises som dokumentation for, at man har lov til at sprøjte efter de gamle regler i 2022.

Finn Olsen betegner de nye regler som en væsentlig stramning af anvendelsen af triazoler. Han fremhæver, at de nye regler vil betyde, at en sprøjtning med triazoler i blandt andet vintersæd og vårsæd vil tælle forskelligt i normaldoseringen i forskellige afgrødestadier.

"For triazoler kommer vi med de nye regler til at regne på en anden måde end tidligere. Vi kommer også til at være særligt opmærksomme på sprøjtning ved bestemte afgrødestadier - fx ser det ud til at man bliver straffet for at sprøjte i stadie 32 i vintersæd og vårsæd, så den behandling skal man måske helt undvære” siger Finn Olsen.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.