God økonomi i minivåd- områder

Der er stor interesse blandt landmænd for at få minivådområder i år. Men den nye tilskudsordning er også meget bedre end sidste år. Ansøgningsfristen er 30. april.

Anders Lehnhardt fra Landbo Limfjord har været oplandskonsulent på Henry Jørgensens minivådområde. De har haft et godt samarbejde, hvor Anders især har bidraget med regelkendskab og kortmateriale og Henry med sit lokalkendskab til området.

»Henrys minivådområde på 1,2 ha var et af de største, jeg lavede ansøgning til sidste år. Men i år er der flere, der søger om nogle, der er noget større. Gennemsnittet er dog kun ca. 0,8 ha. Og interessen har været rigtig stor i år. I øjeblikket arbejder jeg på 20-30 ansøgninger«, fortæller Anders Lehnhardt.

De vigtigste ændringer i forhold til sidste år er: Der udbetales forskud på 50 pct. af tilskudsbeløbet. Der er indført standardpriser, som giver mulighed for indtjening på eget arbejde. Området bliver ikke til §3-natur, når de 10 år udløber - jorden må dyrkes igen. Og det er nu lettere at lave små minivådområder

Alle udgifter dækkes

Økonomien i minivådområder er god, da alle udgifter dækkes - og mere til.

»Henrys vådområde på 1,2 ha kostede ca. 750.000 kr. at få etableret. Det får han refunderet. Plus et engangsbeløb på 47.000 kr. pr. ha i kompensation for at vedligeholde det og afgive jorden i 10 år - hvilket jo er 4.700 kr. årligt. Plus det almindelige EU ha-tilskud på knap 2.100 hvert år«, siger Anders Lehnhardt.

Den kompensation er Henry Jørgensen meget tilfreds med. Han vil på sigt gerne have flere vådområder på bedriften og anbefaler sine landmandskolleger at gøre det samme.

»Jeg føler mig overhovedet ikke ramt økonomisk. Og det er vigtigt, at vi alle bidrager«.

Man skal dog være klar over, at det ikke er alle, der får ja til anlæg af minivådområder.

»De største barrierer for at søge er begrænsninger i udpegningskortet, herunder arealer der er udpeget som potentielle større ådals-projekter. Og områder hvor effekten af et projekt er for lav, eller hvor der ikke er et indsatskrav«, fortæller Anders Lehnhardt.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.