God effekt på ital. rajgræs af nyere middel

Mateno Duo har løftet effekten mod ital. rajgræs sammen med Boxer - og kan også bruges tidligt ved tidlig såning.

"Sidste år så vi overraskende og lovende effekter på væselhale af det nyere ukrudtsmiddel Mateno Duo i forsøg. Konsulenterne har siden meldt om meget tilfredsstillende effekter hos landmænd.

Mateno Duos effekt mod ital. rajgræs har dog stadig været uafklaret. Men nu viser et nyt Bayer-forsøg ved Holstebro lovende resultater«, siger Carsten Fabricius, landskonsulent på Seges.

Hvedemarken, hvor forsøget ligger, drives pløjefrit og er voldsomt inficeret af ital. rajgræs.

Det ses tydeligt i de ubehandlede parceller på billedet. Hveden er sået 21. september.

»En blanding af 0,5 Mateno Duo plus 0,75 Boxer sprøjtet ud i vinterhvedens stadie 10-11 (6/10) har givet et pænt løft mod ital. rajgræs med en effekt på 86 pct. (optalt 16/3).

Til sammenligning har den velkendte løsning med 1,0 Boxer + 0,1 DFF en effekt på 73 pct., hvilket også er pænt. Men mod ital. rajgræs skal vi tage alle de effekter med, som vi kan få«, siger Carsten Fabricius.

Forsøget bekræfter ham i, at man ikke skal sprøjte lige efter såning, men først i st. 10, når jorden har sat sig. Lige efter såning gav det kun 40-50 pct. effekt.

Tidlig såning

Carsten Fabricius glæder sig også over, at effekten af Mateno Duo og Boxer udsprøjtet hver for sig også er i den høje ende.

0,35 Mateno Duo i st. 10-11 (6/10) efterfulgt af 1,0 Boxer 10-14 dage senere (19/10) har 64 pct. effekt på ital. rajgræs.

»Der er ingen tvivl om, at skal man have den bedste effekt mod ital. rajgræs, skal Mateno Duo og Boxer blandes og sprøjtes ud i st. 10. Der er en klar synergieffekt ved at blande de to midler, så effekten boostes.

Men det duer ikke, hvis man har sået tidligt, for Boxer må ikke bringes ud tidligt, når det er varmt. Så kan det fordampe og forurene æbler. Her har man så mulighed for at bruge Mateno tidligt i st. 10 og følge op med Boxer 10 dage senere, når det er koldere«, siger Carsten Fabricius.

Bange for resistens

Ivan Kloster fra Bayer, der står bag forsøget, glæder sig over Mateno Duos gode effekter på ital. rajgræs i efteråret.

»Det er nyt, at Mateno Duo virker mod storfrøede arter som ital. rajgræs. Før brugte man en høj dosis Boxer mod ital. rajgræs i efteråret. Nu er Mateno Duo + Boxer en oplagt arvtager«.

Han pointerer, at det er vigtigt at bekæmpe ital. rajgræs og andet græsukrudt effektivt i efteråret.

Jo mere rajgræs der er, jo større er risikoen nemlig for, at der slipper én igennem og bliver resistent.

»Jeg er frygtelig bange for resistens. Det kan helt ødelægge dyrkning af vore afgrøder. Vi bliver nødt til at sprøjte effektivt mod rajgræs i efteråret, så der ikke er så mange i foråret. Så er risikoen for, at enkelte planter udvikler resistens mod ALS-midler nemlig meget mindre«, siger Ivan Kloster.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.