Gods døjer med lejesæd: Ejer tror alligevel på god høst

På grund af manglende vækstregulering døjer godsejer Claus Lohmann Poulsen med lejesæd i vinterhveden. Dog er han optimistisk for høsten.

På Egemarke Gods ved Føllenslev, Kalundborg, har sidste års tørke betydet, at godsejer Claus Lohmann Poulsen ikke turde vækstregulere i vinterhveden. Det har givet cirka 50 hektar vinterhvede med lejesæd i år.

Alligevel har 40 hektar høstet vinterhvede, ud af i alt 200, givet et udbytte på 10 ton pr. hektar og med en vandprocent på mellem 14 og 15 procent.

"Jeg tænker helt sikkert, at det bliver en god høst. Vi har noget godt i vente, men vi har desværre en del lejesæd. Vi havde satset på mere rettidig regn, men det lod vente på sig. Vi har indtil videre også høstet lejesæd, hvor det har været tørt nok", fortæller Claus Lohmann.

Godsets samlede areal er på 685 hektar med blandt andet vinterhvede, spinat og raps.

"Stråene i hveden er ikke helt modne endnu, så vi kan ikke køre så stærkt med mejetærskeren, men selve kornet er modent", lyder det fra Claus Lohmann Poulsen.

Mangler sol og vind

Til at høste vinterhvede af sorten Sheriff havde kollega Daniel Højlund sat sig bag mejetærskeren Class 760 med 30 fods skærebord. Selv sad 24-årige Mads Boel Larsen, der har taget billedet, i en John Deere 8345R med en 21 ton Baastrup vogn.

"Lige nu høster vi raps, men vi står med lidt tungt og fugtigt vejr i dag (tirsdag, red.) og skyer, der blokerer for solen. Vi vil helst have høj sol og lidt vind, og så skal vi sørge for, at hveden med lejesæd ikke spirer", fortæller Mads Boel Larsen, der blev faglært landmand januar sidste år.

Cirka halvdelen af vinterhveden går som foder til gårdens 12.500 slagtesvin på syv kilo og op. Resten går til de personer, der giver den højeste pris, mens raps er solgt til DLG.

Mistede 700 ton sidste år

Godset har planer om en ny driftsbygning og at genetablere egen opbevaring til korn, men ifølge Claus Lohmann Poulsen er de "låste på hænder og fødder".

Natten til en lørdag i starten af august sidste år mistede han nemlig 700 ton høstet korn, da en gammel driftsbygning på over 100 år brændte ned. Størstedelen var byg og hvede til foder.

"Det er rigtig surt, når det, du har arbejdet en masse for, går op i røg. Rent økonomisk håber jeg, det lander fornuftigt, men jeg ved det ikke endnu. Vi er ikke blevet enige med forsikringsselskabet om, hvad størrelsen på erstatningen skal lande på", siger han.

"Vi gør, hvad vi kan"

Udover den brændte driftsbygning har Godset også fire amerikanske siloer i stål, der ifølge godsejren har svært ved at gå i brand.

Mere om dette tema

Her kan du se indsendte billeder og læse artikler i forbindelse med LandbrugsAvisen og Gjensidiges årlige konkurrence "Skyd høsten". 

Læs mere om konkurrencen eller deltag med dine egne billeder her

"Vi gør, hvad vi kan for at begrænse risikoen for brand og har brandslukkere mange steder på godset, men det er svært at forudse en eventuel brand".

Hvis regnen ikke kommer, skal de i gang med at høste raps de næste fire dage. Bagefter det bliver det spinat og vinterhveden igen om en uges tid.

Med billederne deltager Mads Boel Larsen i konkurrencen i 'Skyd Høsten Bedst'.

Skyd Høsten er et samarbejde med Gjensidige. Tjek din høstsikkerhed og vær med i lodtrækningen om en super sej DJI Mavic Air drone til en værdi af 7850 kr.: www.landbrugsliv.dk

Faktaboks

Sådan gør du

Skyd høsten først:

Vær den første til at indsende billedet af en høstede afgrøde. Der er præmie til det først indsendte billede af høsten i hver af de følgende 13 afgrøder:

Allerede høstet: Engrapgræs, rødsvingel, vinterbyg, alm. rajgræs, raps, vinterhvede, hvidkløver, vårbyg, rug, spinat til frø, triticale og havre.

Mangler høst: Hestebønner.

Alle vindere får et gavekort til Restaurant Flammen på 800 kr.

Skyd høsten bedst

Send dit mest skæve, underfundige, flotte, hyggelige eller stemningsfyldte billede ind.

Hver uge kåres en ugevinder, der vinder en skyd-høsten-lagkage. Alle disse billeder deltager i konkurrencen om hovedpræmien, der er en høstfest til en værdi af 25.000 kr.

Blandt alle yderligere indsendere trækkes lod om en iPad WiFi 32GB til værdi 2.280 kr. samt 5 x 1 valgfrit årsabonnoment på Mark, Kvæg, Svin, Kødkvæg eller TraktorTech, værdi op til 1.114 kr.

Skyd bedste video:

Skyd bedste høstvideo og vind et GoPro Hero6 kamera, værdi 2.590 kr.

Du kan deltage i alle konkurrencerne her:

www.landbrugsavisen.dk/skyd-2019

Emneord Skyd Høsten 2019

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.