Gods gør første forsøg i hveden - for våd og prøver igen fredag

Claus Lohmann Poulsen, Egemarke Gods i Nordvestsjælland, tog hul på 240 hektar hvede tirsdag, men med et vandindhold på 22 procent er næste forsøg udskudt til fredag. Rødsvingel, strandsvingel og vinterbyg er i hus.

Knap tre hektar vinterhvede i forpløjninger blev høstet tirsdag eftermiddag. 

Så besluttede Claus Lohmann Polusen, ejer af Egemarke Gods i Odsherred, sig for at give fyraften til bedriftens Claas Lexion 760 med 31 fods skærebord og vente til fredag med at prøve igen.

"Jeg havde egentlig målt vandprocenten til 18, men mit eget apparatet virkede åbenbart ikke ordentligt, og på foderstoffen fik jeg målt vandindholdet 22 og lidt mere nogle steder, så vi måtte stoppe igen", fortæller Claus Lohmann Poulsen.

"Nu venter vi og prøver så måske fredag igen og kører så hvis vandprocenten er under 20," siger han.

Han har i år 250 hektar hvede stående på JB 5-6 jord. De er fordelt på tre sorter, nemlig brødhveden Zyatt og to fodersorter til egen svineproduktion, hvor der produceres 13.000 slagtesvin årligt med indkøb af syv kilos grise.

Trods meget sparsom nedbør i maj-juni ser vinterhveden ud til at kunne give et udbytte tæt på normalen.

Sået direkte efter raps

Den første lille smagsprøve på hveden har givet et udbytte på ca. 90-100 hkg pr. hektar, og det svarer nogenlunde til normaludbyttet. Rumvægten er dog lav.

"Hveden har været lidt tørkestresset. I vores området har vi fået sparsomt med vand i foråret fra marts og tre måneder frem, og også i den periode hvor kernefyldningen sker.

Så jeg var lidt bange for udbyttet i hveden, men den ser ud til at give bedre end frygtet", siger Claus Lohmann Poulsen. 

Størstedelen af hveden har forfrugt raps og er sået direkte med en enkelt forudgående harvning først i september med en Kverneland U Drill. En mindre del er sået efter hvede, og her er der pløjet forud.

Markbruget på Egemarke Gods omfatter 650 hektar, og indtil nu er der høstet strandsvingel, rødsvingel og vinterbyg.

1. års strandsvingelen har skuffet lidt med 1.000-1.100 kg råvare pr. hektar oven på tørken, mens ca. 1.500 kg råvare i rødsvingel er mere i retning af et normalt resultat. I vinterbyg er der modsat høstet flotte 89 hkg med en hektolitervægt på 63. 

Udover hveden mangler også årets høst af spinatfrø og vårbyg.

Med de indsendte fotos deltager Claus Lohmann Poulsen i konkurrencen "Skyd Høsten Først."

Skyd Høsten er et samarbejde med Gjensidige. Tjek din viden om høstsikkerhed i høstquizzen og vær med i lodtrækningen om en super sej DJI Mavic Air 2 drone til en værdi af 7.990 kr. Prøv høstquizzen her: www.landbrugsliv.dk

Faktaboks

Skyd høsten bedst:

  • Præmien er en høstfest til en værdi af 25.000 kr.
  • Ugevindere får tilsendt en stor Skyd høsten-lagkage, værdi 1.000 kr.
  • Ugevindere trækkes fra uge 28.
  • Blandt alle indsendte billeder trækkes der lod om en Beolit 17 ultimativ bluetooth-powerhøjtaler til værdi af ca. 4.000 kr.
  • Blandt alle indsendte billeder trækkes der lod om 5 x 1 årsabonnement på Mark, Kvæg, Svin, Kødkvæg eller Traktortech, værdi op til 1.492,50 kr.

Skyd høsten først:

  • Skyd en af de 13 afgrøder først og vind et SuperGavekort til GoGift, Danmarks største gaveportal på 800 kr.
  • Årets 13 afgrøder: Vinterbyg, vinterraps, triticale, vårbyg, vinterhvede, rug, havre, alm. rajgræs, rødsvingel, engrapgræs, hvidkløver, spinat til frø og hestebønner.

Skyd bedste video:

  • Skyd bedste høstvideo og vind en Apple IPhone 11 Pro 64GB til værdi af ca. 8.499 kr.
  • Videoen må maks. være 6 minutter lang og må ikke indeholde musik, du ikke har rettigheder til.

Sådan deltager du:

Emneord Skyd Høsten 2020

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.