Gods høster hundegræs - og rødsvingel ad fire omgange: Det er frustrerende med alle de byger
På Rosenfeldt Gods ved Vordingborg er høsten af både rødsvingel og hundegræs skudt i gang. Høstholdet på fem mand må væbne sig med tålmodighed, når bygerne med jævne mellemrum rammer de skårlagte frøgræsmarker.

På Rosenfeldt Gods ved Vordingborg har de to Claas 8900-mejetærskere været igennem hele fire opstarter i 50 hektar skårlagt 1. års rødsvingel, før græsfrøene endelig kom i hus i forgårs. 

Claas-mejetærskerne kørte første gang i rødsvingelen i fredags, og her lykkedes det at tærske 25 hektar, kun afbrudt af en halv times bygepause, inden regnen satte ind ved 20-tiden.

Mandag i denne uge blev mandskabet igen sat på prøve, idet der blev høstet ind imellem byger med nedlukning og opstart ad tre omgange, inden de sidste 25 hektar var i hus.

Trods bygevejret er græsfrøene høstet med en tilfredsstillende vandprocent på ca. 13,5.

"Det er irriterende med de her byger. Det tager også på folkene, at de skal starte op og lukke ned. De bliver frustrerede, for de vil jo også gerne præstere", siger K. G. Olsen, inspektør på Rosenfeldt Gods.

Angreb af larve trækker udbyttet ned

De 50 hektar rødsvingel af sorten Maxima blev skårlagt for 10 dage siden, fordi afgrøden var tvemoden og også noget skadet efter angreb af aksløberens larve. Resten af rødsvingel-arealet høstes på roden med forventet start torsdag eller fredag i denne uge.

På godset er der i alt sat fem mand sat af til frøhøsten med køre mejetærskere, køre fra og lægge frø ind på tørreriet. Græsfrøene leveres til DLF.

På grund af larveangrebet bliver udbyttet sløjt i den skårlagte rødsvingel med ca. 1.200 kg råvare pr. hektar mod normalt 1.800-1.900 kg.

Den del af rødsvingelen, der høstes på roden, ser bedre ud, og her bliver udbyttet formentligt af normal størrelse, vurderer K. G. Olsen, der i år har sin fjerde høst på godset.

Fint udbytte i hundegræs

På Rosenfeldt Gods er også høsten af 1. og 2. års hundegræs skudt i gang.

Hundegræsset af sorten Amba blev skårlagt 27. juni af maskinstationen, og i går eftermiddag fra kl. 15 blev ca. 20 hektar tærsket. Høsten fortsætter i dag onsdag, hvis afgrøden tørrer op. 

"Det tegner fornuftigt i år. Det ser ud til, at udbyttet lander omkring normalen. De seneste tre år har vi ellers haft maj-frost, som er gået mere eller mindre ud over udbyttet", fortæller K. G. Olsen.

Godset høster normalt mellem 1.000-1.500 kg pr. hektar i hundegræs.

Rosenfeldt Gods har i alt 1.900 hektar i omdrift plus 360 hektar i forpagtning. Græs- og kløverfrø-afgrøderne i år udgøres af rødsvingel, hundegræs, rajgræs og hvidkløver. Efter frøgræsset står vårbyg for tur til at få besøg af Claas-tærskerne.

Skårlægning af hundegræs på Rosenfeldt Gods 27. juni.

Skyd Høsten er et samarbejde med Gjensidige. Tjek din viden om høstsikkerhed i høstquizzen og vær med i lodtrækningen om en super sej DJI Mavic Air 2 drone til en værdi af 7.990 kr. Prøv høstquizzen her: www.landbrugsliv.dk

Faktaboks

Skyd høsten 2020 - Sådan gør du

Skyd høsten bedst:

  • Præmien er en høstfest til en værdi af 25.000 kr.
  • Ugevindere får tilsendt en stor Skyd høsten-lagkage, værdi 1.000 kr.
  • Ugevindere trækkes fra uge 28.
  • Blandt alle indsendte billeder trækkes der lod om en Beolit 17 ultimativ bluetooth-powerhøjtaler til værdi af ca. 4.000 kr.
  • Blandt alle indsendte billeder trækkes der lod om 5 x 1 årsabonnement på Mark, Kvæg, Svin, Kødkvæg eller Traktortech, værdi op til 1.492,50 kr.

Skyd høsten først:

  • Skyd en af de 13 afgrøder først og vind et SuperGavekort til GoGift, Danmarks største gaveportal på 800 kr.
  • Årets 13 afgrøder: Vinterbyg, vinterraps, triticale, vårbyg, vinterhvede, rug, havre, alm. rajgræs, rødsvingel, engrapgræs, hvidkløver, spinat til frø og hestebønner.

Skyd bedste video:

  • Skyd bedste høstvideo og vind en Apple IPhone 11 Pro 64GB til værdi af ca. 8.499 kr.
  • Videoen må maks. være 6 minutter lang og må ikke indeholde musik, du ikke har rettigheder til.

Sådan deltager du:

Emneord Skyd Høsten 2020

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.