Gods høster overraskende godt udbytte i hvede med stærk forfrugt
Claus Lohmann Poulsen, Egemarke Gods, har høstet hvede med raps som forfrugt. Overraskende giver hveden et udbytte på ni til 10 ton per hektar. Rådgivningsvirksomhed kalder det tilfældigheder i et år, hvor udbytterne generelt er dårlige.

Godsejer på Egemarke Gods, Claus Lohmann Poulsen har haft en fantastisk hvedehøst sået efter raps, hvor hveden overraskede med et højt udbytte blandt generelt dårlige udbytter i årets høst. 

”Vores hvede har siddet rigtig godt. Vi såede hvede på 206 hektar efter raps 4. september sidste år. De giver nu et udbytte på mellem otte til 10 ton per hektar," fortæller Claus Lohmann Poulsen.

Normalt ligger hvedeudbyttet på Egemarke Gods på ni til 10 ton. På trods af tørken er udbyttet ikke lavere. 

Den overraskende hvedehøst trækker godsets totale udbytte med alle afgrøder lidt op, som stadig ligger på 15 til 20 procent under normal udbytte. Egemarke Gods driver 600 hektar afgrøder, som hovedsageligt bruges som foder til griseproduktionen. 

Claus Lohmann Poulsen såede hveden fra 3. til 5. september efter raps, hvorefter der kom regn resten af efteråret. Hveden blevet sået på det perfekte tidspunkt, og har fået 250 kg N i gylle og handelsgødning. 

”Der blev sået 100 kg hveden i marken, og de stod meget spredt, men de fyldte akserne rigtig godt med korn, og der kom tunge kerner på med en hektolitervægt på 80, siger Claus Lohmann Poulsen.

Landbrugsavisen.dk kunne i går rapportere om en landmand, som havde oplevet lignende udbytte på sin hvede med raps som forfrugt.

Rådgiver: Det er et katastrofalt høstår, hvor ekstremerne kommer frem

Den private rådgivningsvirksomhed AgroPro Sjælland har været på besøg ude i Claus Lohmann Poulsens marker. Medejer og agronom, Hans Jørgen Bak understreger, at hvedehøsten på Egemarke Gods er et tilfælde ud af et år med generelt dårlige udbytter.

”Det gode sædskifte og dyrkningsmedie betyder rigtig meget for udbytter i år. I et som i år viser ekstremerne med jordbund og forfrugt sig mere tydeligt i høsten, end hvis det havde været et normalt høstår”, siger Hans Jørgen Bak og tilføjer:

Første øko-høst på bedriften: Gavmild forfrugt sikrer topudbytte i 13 hektar vårbygMark Onsdag 1. august 2018 · 11:36

”Jeg må blankt erkende, at den dyrkningspraksis, vi normalt hylder højt som konsulenter, ikke har kunnet eliminere dårligt udbytte i denne tørkeperiode. Det er tilfældigheder. Mange har passet deres marker rigtig godt og stadig fået lave udbytter. Vi kan dyrkningsteknisk ikke eliminere tørke”.

Han tilføjer, at raps som forfrugt til hvede er noget af det bedste for hvedeudbyttet. Det fremmer dyrkningsikkerheder og vandhusholdning, og at det bliver endnu tydeligere i år, hvor tørken sætter sine spor i høsten.

”Generelt høster landmænd med 25 til 30 procent lavere udbytte end normalt. Der kommer til at mangle rigtig mange kilo korn. Og hvis tørken fortsætter, kommer det også til at påvirke 2019”, siger Hans Jørgen Bak. 

Mere om dette tema

Her kan du se indsendte billeder og læse artikler i forbindelse med LandbrugsAvisen og Gjensidiges årlige konkurrence "Skyd høsten". 

Læs mere om konkurrencen eller deltag med dine egne billeder her

På Egemarke Gods er det dog også kun hveden, som har givet mellem otte og 10 tons i udbytte. Vårbyggen har stået meget dårligt med 33 millimeter regn siden såning. Der er udbyttet på mellem tre til fem tons fra det dårlige til den gode jord. Spinaten ligger på 70 procent af normalt udbytte.

Claus Lomholt Poulsen deltager i "Skyd Høsten Bedst" med sine indsendte billeder.

Du kan selv deltage i "Skyd Høsten Først" og "Skyd Høsten Bedst" her

Skyd Høsten er et samarbejde med Gjensidige. Tjek din høstsikkerhed og vær med i lodtrækningen om en super sej DJI Mavic Air drone til en værdi af 7850 kr.: www.landbrugsliv.dk

Faktaboks

Skyd høsten først

Vær den første til at indsende billedet af en høstede afgrøde. Der er præmie til det først indsendte billede af høsten i 15 forskellige afgrøder. Alle vindere får et gavekort til Restaurant Flammen på 800 kr.

Alle afgrøder er høstet.

Skyd høsten bedst

Send dit mest skæve, underfundige, flotte, hyggelige eller stemningsfyldte billede ind.

Hver uge kåres en ugevinder, der vinder en skyd-høsten-lagkage. Alle disse billeder deltager i konkurrencen om hovedpræmien, der er en høstfest til en værdi af 25.000 kr.

Blandt alle yderligere indsendere trækkes lod om en iPad 32GB Retina til værdi 2.799 kr. samt 5x1 valgfrit halvårs abonnement på Svin, Kvæg, Mark, Kødkvæg eller TraktorTech, værdi 669 kr.

Skyd bedste høstvideo

Indsend din høstvideo og vind et GoPro Hero6 kamera, værdi 3.499 kr.

Du kan deltage i alle konkurrencerne her.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.