Gods i gang med høst af rødsvingel: Blæsevejret er en vanvittig udfordring

Høje temperaturer har øget modningsprocessen af rødsvingel hos den tilfredse godsejer Ditlev Hasselbalchs. I weekenden begyndte han på årets høst af afgrøden på Grønnessegaard Gods.

Sommervejret har de seneste dage haft høje temperaturer omkring de 30 grader, og det kan Grønnessegaard Gods i Halsnæs området i den grad mærke. Derfor måtte de i lørdags, cirka 10 dage før normaltid, begynde på årets høst af 2. års rødsvingel af sorten Casanova. 

"Vi er kommet væsentligt tidligere i gang, end vi havde regnet med. Hvis vi bare kan nå at få det høstet, inden det blæser af, er det godt nok," siger godsejer Ditlev Hasselbalch. 

Netop blæsevejret er en udfordring for sorten, da frøene let falder af. Derfor er Ditlev Hasselbalch bekymret for sorten, og at udbyttet bliver mindre endnu. Indtil videre er frøene blæst af på 20 hektar.

"Blæsevejret har været en vanvittig udfordring for os. Allerede i går [mandag, red.], kunne vi se, at udbyttet faldt, fordi frøene dryssede af," siger han.

1900 kg råvarer

Siden høsten begyndte i weekenden, har driften været igennem et udbytte på cirka 1.900 kg råvarer pr. hektar på 45 hektar med en vandprocent på 17. I alt har godset 70 hektar med rødsvingel. Planen er, at de får taget den sidste del i morgen.

Selvom udbyttet bliver mindre for hver blæst, er Ditlev Hasselbalch godt tilfreds med årets høst.

"Vi plejer at ligge på 15-1600 kg for denne sort, så det ser lovende ud. Jeg forventer, at vi får et væsentligt højere udbytte end sidste år. Der er ikke andet at gøre end at komme derud af. Vejret har også givet lange dage, fordi vi har kunne høste til sent om aftenen, fordi der ikke er faldet dug om aftenen, som normalt har stoppet os," siger han.

Bygger egen mølle

Ditlev Hasselbalch er lige nu 4. generation på godset. Udover rødsvingel har godset i alt 1.000 hektar med blandt andet hvede, raps, byg, rug og tomater. Lige nu er de ved at lægge sidste hånd på et mølleri, der skal være færdig i næste uge.

Mere om dette tema

Her kan du se indsendte billeder og læse artikler i forbindelse med LandbrugsAvisen og Gjensidiges årlige konkurrence "Skyd høsten". 

Læs mere om konkurrencen eller deltag med dine egne billeder her

"Så går vi i gang med at formale sidste års høst af hvede og rug. Vi har aldrig prøvet det før, men vi vil gerne tættere på forbrugeren og lave egne varer. Af egne hektar er det cirka 30 procent af vores egne marker, der skal igennem møllen. Resten er for andre producenter," siger han. 

Ditlev Hasselbach deltager med de indsendte billeder i konkurrencen 'Skyd Høsten Bedst'.

Skyd Høsten er et samarbejde med Gjensidige. Tjek din høstsikkerhed og vær med i lodtrækningen om en super sej DJI Mavic Air drone til en værdi af 7850 kr.: www.landbrugsliv.dk

Faktaboks

Skyd høsten 2019 - Sådan gør du

Skyd høsten bedst:

  • 1. præmien er en høstfest til en værdi af 25.000 kr.
  • Ugevindere får tilsendt en stor Skyd høsten-lagkage, værdi 1.000 kr.
  • Ugevindere trækkes fra uge 29.
  • Blandt alle indsendte billeder trækkes der lod om en Apple iPad WiFi 32GB, værdi 2.280 kr.
  • Blandt alle indsendte billeder trækkes der lod om 5 x 1 årsabonnement på Mark, Kvæg, Svin, Kødkvæg eller Traktortech, værdi op til 1.114 kr.

Skyd høsten først:

Skyd høsten først og vind et gavekort til Restaurant Flammen til en værdi af 800 kr.

Årets 13 afgrøder: Vinterbyg, vinterraps, triticale, vårbyg, vinterhvede, rug, havre, alm. rajgræs, rødsvingel, engrapgræs, hvidkløver, spinat til frø og hestebønner.

Skyd bedste video:

Skyd bedste høstvideo og vind et GoPro Hero6 kamera, værdi 2.590 kr.

Videoen må maks. være 6 minutter lang og må ikke indeholde musik, du ikke har rettigheder til.

Sådan deltager du:

  • Gå ind på www.landbrugsavisen.dk/skyd-2019
  • Udfyld felterne med information og kontaktoplysninger
  • Upload dit billede (du kan uploade op til tre billeder) eller send din video.

Betingelser for at deltage:

I alle konkurrencer er det en betingelse for at vinde, at ejer, forpagter, driftsleder eller maskinfører på det høstede areal er villig til at fortælle mere om høsten.

Alle indsendte billeder, videoer og kommentarer skal være fra 2019.

Udvalgte billeder og videoer bliver vist på landbrugsavisen.dk, og de bedste fotos bliver trykt i LandbrugsAvisen.

Alle præmier udloddes af LandbrugsAvisen i samarbejde med Gjensidige

Alle, også ikke-landmænd, kan deltage i konkurrencen dog ikke medarbejdere ved LandbrugsMedierne og Gjensidige.LandbrugsAvisen forbeholder sig ret til at anvende indsendte billeder og tekst vederlagsfrit i LandbrugsMediernes trykte og elektroniske medier. Fotos og tekster må ikke fremstå stødende, indeholde klare reklamebudskaber eller krænke ophavsrettigheder. De fulde konkurrencebetingelser kan læses på hjemmesiden.

Emneord Skyd Høsten 2019

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.