Gods sår vårbyg med udlæg: Fantastisk såbed - som at køre på et stuegulv
Blog fra planteavlsbedriften: På Seinhuus Gods på Stevns er såningen kommet i gang tirsdag 2. april. Først for står vårbyg med udlæg af rødsvingel.

Af Alexander Petersen, driftsleder - fortalt til Stig Bundgaard

Vi er begyndt med at så vårbyg i dag her til morgen (tirsdag 2. april). Først for står 40 hektar med vårbyg og udlæg af rødsvingel på JB7 jord. Marken blev vinterpløjet 4. november i fint tørt efterårsvejr.

For halvanden måned siden så det ud til, at vi kunne starte såningen allerede midt i marts efter den tørrre vinter, men så fik vi lige 110 mm nedbør i marts måned.

Det er nu, at vi skal afsted, for vi skal passe på, at jorden ikke tørrer helt op, så det løber fra os.

Som at køre på et stuegulv

Til vårbyggen med udlæg har vi tilført en grundgødning før såning i form af 125 kg NS 27-4.

Mandag morgen fældede vi jorden første gang øverligt (2,5 cm) med en Kongskilde-harve og sidst på eftermiddagen mandag en gang til en anelse dybere (3,5 cm), begge harvninger udført på sned hver sin vej.

Der er blevet et fantastisk godt såbed. Det er ligesom at køre hen over et stuegulv.

Nu er vi så gået i gang med at så vårbyggen. Det sker på hver anden række, så udlægget kan få mere lys. Til sort er valgt Irina, som er en stråstiv sort, der skal sikre, at kornet ikke knækker ned i tilfælde af, at vi får en besværlig høst, der trækker sent ud.

Vi sår vårbyggen med en 4 meter Kverneland MSC Plus, der er udstyret med pakhjul forrest, derefter en discsektion til jordbearbejdnig og placering af gødning, pakhjul, såskær med 12,5 cm rækkeafstand og til sidst efterharve. 

Forspændt kører en New Holland TM 190. På traktoren er monteret frontharve med crosskill-ringe, som smuldrer de sidste knolde, der ligger tilbage.

Samtidig med såningen placeres gødning i form af 300 kg NPK 22-3-10, så der inklusive grundgødnig kun er tilført beskedne 100 kg N pr. hektar for at undgå for høj proteinprocent.

Udsædsmængden er 135 kg pr. hektar, hvilket er reduktion på 25 procent i forhold til normalt på grund af udlægget.

Såning af vårbyg med udlæg af rødsvingel på Seinhuus Gods tirsdag 2. april. Privatfoto

Frøudlæg sås med Nordsten

Lige efter vårbyggen sås udlægget i form af rødsvingel af sorten Maxima med en seks meter Nordsten frøsåmaskine med 6 kg pr. hektar. Såningen sker i 1,5 centimeters dybde for at sikre en perfekt fremspriring.

Det er vigtigt, at så frøudlægget lige efter såning af vårbyggen, så jorden ikke når at tørre ud. Måske tromler vi marken efter såning. Det afhænger af de næste dages vejr.

Det tager et par dage at så vårbyggen med udlæg.

Arbejdsopgaverne derefter er såning af vårbyg og fældning af jorden til såning af spinat, der gerne skal ligge 8-10 dage efter første fældning, så ukrudtet kan spire frem. Med sol lige på og vind på 10 meter pr. sekund skal vi passe på, at jorden ikke tørrer ud til spinaten.

Faktaboks

Alexander Petersen

• Uddannet agrarøkonom, blogger til Mark Plus

• Driftsleder på Seinhuus Gods på Stevns siden sommeren 2018

• 330 ha agerjord, JB 6-7

• 250 ha skov, udlejningsboliger

• Markplan: 119 ha vinterhvede, 100 ha maltbyg, 52 ha spinat til frø, 38 ha rødsvingel

• Ansatte i markdriften: Driftsleder, maskinfører og til sommer en høsthjælp

 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.