Gods triller høst af rajgræs og hundegræs i hus en måned før tid

Frøgræsmængden er lille i år, men af høj kvalitet.

På trods af udfordrende vækstbetingelser har Adamshøj Gods ved Ringsted opnået en tilfredstillende frøgræshøst.

LandbrugsAvisen har været med i mejetærskeren til en snak om sæsonen, der gik, mens Knud Arne Frandsen, driftsleder for Adamshøj Gods, tærskede de sidste arealer med almindelig rajgræs.

Knud Arne Frandsen fortæller om en række positive sideeffekter ved tørkeperioden, som opvejer et mindre udbyttefald.

Hurtig høst

Frøhøsten er gået som smurt, især fordi den er hurtigt overstået. De sidste marker med rajgræs og hundegræs blev høstet i går onsdag. Adamshøj Gods har dyrket rajgræssorten Colombine og hundegræssorterne Amba og Baraula.

»Sidste år kørte vi omkring fire km i timen med mejetærskeren, og vi skulle bakke og hakke frem og tilbage«, forklarer han og tilføjer:

»Nu kører vi stabilt med 8 km i timen«.

Sidste år varede frøhøsten 14 dage på Adamshøj Gods, mens den i år har varet under en uge. Seks mejetærskere var i markerne sidste år, hvor man måtte høste mellem bygerne. Tre af dem var lejet. I år er hele frøhøsten blevet taget med godsets tre egne maskiner.

Ingen tørreomkostning

»Rajsgræsset ville under normale omstændigheder være færdigmodnet omkring 1. august. Men nu er vi altså en måned tidligere på den«, forklarer Knud Arne Frandsen.

Skårlægning blev udført sidste onsdag, da rajgræsset havde nået en vandprocent på 40.

»Størstedelen er høstet med en vandprocent på omkring 10, og vi sparer derfor både tid og penge på ikke at skulle tørre det«, konkluderer han.

Høj kvalitet, lille mængde

»Det kan godt være, vi har mindre frømængde i år sammenlignet med normalt, men det er til gengæld af høj kvalitet, og vi høster det hurtigere. Sidste år var frøhøsten en kamp at få hjem«, fortæller Knud Arne Frandsen og tilføjer:

»Jeg regner med, at vi sparer mellem 1.000-1.500 kr. pr. hektar i effektiv arbejdsgang og ved høj og god frøkvalitet«.

Mejetærskerne kører 80 km for at høste

Adamshøj Gods driver godt 2.000 hektar rundt på Sjælland, hvoraf 1.600 hektar er forpagtet. Jorderne er fordelt på syv hovedejendomme, og de ligger i op til 80 km afstand.

»Sådan et år som i år, er det en fordel, at vi har spredt markerne ud«, forklarer Knud Arne Frandsen.

»Vestsjælland er meget hårdt ramt, men så er det heldigt, vi har marker på Midtsjælland og ved Faxe, hvor høsten har nærmet sig et almindeligt udbytte«.

Desuden har spredningen af markerne gjort det muligt at komme hurtigt i gang. Knud Arne Frandsen fortæller, at de har oplevet forskellig modenhed i de forskellige områder. Ved Faxe er der blevet høstet først, derefter Roskilde Fjord og efterfølgende til sidst på Midtsjælland.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.