Gods: Vi sparer op til 100.000 kr. på lugning pr. robot i øko-sukkerroer
Krenkerup Gods regner med en årlig besparelse til lugning på 60.000 - 100.000 kroner pr. robot. Dertil kommer en klækkelig gevinst ved en mere rettidig såning.

"Vi har købt en FarmDroid for at kunne så vores økologiske sukkerroer mere rettidigt og for at spare omkostninger til håndlugning."

Sådan siger Søren Jespersen, inspektør på Krenkerup, som i 2017 omlagde 210 af godsets i alt ca. 1.850 hektar landbrugsjord til økologi.

Han indrømmer, at han endnu ikke er i stand til sige, om robotten har været en god investering.

Det afhænger nemlig af, hvor godt robotten kan holde de økologiske sukkerroer rene for ukrudt.

Slipper ikke for håndlugning

Søren Jespersen anslår, at omkostningerne til lugning af de økologiske sukkerroer ligger på 5.000 til 10.000 kroner pr. hektar.

»Selvom vi bruger robotten, så slipper vi ikke for at luge ukrudt helt tæt på roerne. Umiddelbart vil jeg vurdere, at det koster 2.000 til 5.000 kroner pr. hektar«, siger Søren Jespersen.

Han regner derfor med, at robotten kan spare 3.000 - 5.000 kroner pr. hektar til håndlugning. Med en kapacitet på ca. 20 hektar pr. robot giver det en besparelse på 60.000 - 100.000 kroner pr. år.

Dertil kommer, at roerne med robotten kan sås et par uger tidligere, end hvis robotten ikke bekæmpede ukrudtet.

Rettidig såning

»Vi ved, at det koster en udbyttenedgang på én pct., for hver dag vi udskyder såningen efter 1. april. Med en høj afregning i øko-sukkerroerne, betyder det meget økonomisk, at vi kan så 14 dage tidligere«, siger Søren Jespersen.

Han mener, at det uden robotten vil være urealistisk at så de økologiske sukkerroer så tidligt.

Krenkerup regner med, at dyrke ca. 40 hektar med økologiske sukkerroer fremover. Det vil kræve knap 30 mand til håndlugning i perioden fra såning til roerne lukker rækkerne omkring sankthans.

Det vil ifølge Søren Jespersen ikke alene blive meget dyrt. Det vil også blive et problem at skaffe kvalificeret arbejdskraft til at løse opgaven.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.