To godser i samdrift af 2.630 hektar: Målet er så lidt jordbearbejdning som muligt

Blog fra planteavlsbedriften: Sebastian Dahl Andersen, ny blogger for Mark Plus, er driftsleder for Agro-Alliancen med drift af 2.630 hektar. Her ventes såningen at komme i gang i løbet af næste uge. Set med det lidt længere lys er ambitionen - så vidt muligt - at dyrke markerne efter principperne i conservation agriculture. Pløjning mod grove græsser bliver dog svært helt at undvære.

Af Sebastian Dahl Andersen, driftsleder ved Agro-Alliancen

I begyndelsen af februar startede jeg som driftsleder for Agro-Alliancen, som er et driftsfællesskab mellem de to godser, Egeskov og Ravnholt.

I dag driver vi 2.630 hektar planteavl fordelt på tre lokaliteter, og vi har en målsætning om at dyrke 4.000 hektar frem mod år 2025.

Efter en indkøringsperiode skal jeg have ansvaret for den daglige drift, så vores direktør Bo Jensen kan bruge mere tid på eksekvering af Agro-Alliancens strategi.

Jeg er uddannet Agrarøkonom fra Dalum Landbrugsskole, og har tidligere arbejdet på større bedrifter i ind og udland, samt varetaget det daglige ansvar på mindre landbrug. Jeg har et ønske om at udvikle mig og lære fra de bedste, og jeg fandt derfor udfordringen som driftsleder for Agro-Alliancen spændende.

Min hverdag er fyldt med mange nye og spædende opgaver. Det er også første gang, at jeg skriver et blogindlæg for Mark Plus.

Fremover vil I her fra tid til anden kunne følge med i hvordan min hverdag som driftsleder bliver, og hvad vi går og fortager os i marken.

Den store såmaskine er klargjort, og såskærene er ændret, så vi sår korn på hver anden sårække, og græsudlæg på hver anden sårække, og i forskellige dybder.


DET ER OFFICIELT BLEVET FORÅR, OG VI ER I FULD GANG MED KLARGØRINGEN

Vi skal snart i gang med såarbejdet, og vi er i fuld gang med at gøre klar til det.

Vi har klargjort den store såmaskine, og ændret såskærene på den, så vi sår korn på hver anden sårække, og græsudlæg på hver anden sårække, og i forskellige dybder. Det mener jeg, giver de bedste betingelser for en succesfuld etablering af græsudlægget. 

Derudover har vi brugt vores ATV til at køre rundt og opmåle nye marker, samt tilrette nogle af de gamle marker. Det gør vi, så såmaskinen har en præcis linje til at åbne og lukke for såsæden, og dermed minimerer overlappet og såsædsspild. Det ser ud til, at vi påbegynder såarbejdet i næste uge.

Sidste weekend fik vi en del regnvand. Vi nåede dog at gødske rapsen og strandsvinglen inden regnen kom. Hveden har vi foreløbig ikke givet noget, da den allerede er ret kraftig, og har dermed valgt at trække tildelingen indtil starten af uge 12. 

Vores jord er primært JB 4-6. Den lette jord er nede ved Brahetrolleborg, og det tungeste er ved Ravnholt Gods, og så ligger Egeskov et sted midt i mellem.

Vi har brugt vores ATV til at køre rundt og opmåle nye marker, samt tilrette nogle af de gamle marker.


ÅRETS MARKPLAN 

Vores hovedafgrøder i år er 550 hektar vårbyg, til malt og fremavl, 700 hektar vinterhvede, fordelt på 600 hektar til henholdsvis brød og fremavl, samt 100 hektar foderhvede. Og så har vi også 390 hektar vinterraps.

Herudover har vi til høst 115 hektar strandsvingel, 55 hektar hvidkløver, samt 305 hektar alm. rajgræs. 

I foråret udlægger vi 490 hektar frøgræs, fordelt på rødsvingel, strandsvingel, alm. rajgræs, samt hvidkløver.     

På Brahetrolleborg vil vi i år prøve noget nyt. Her lægger vi 60 hektar ud med rødsvingel. Det har ikke tidligere kunne lykkes på hverken Egeskov eller Ravnholt, men med et lidt varmere klima på Brahetrolleborg, håber vi det kan lykkedes dernede.

I et senere blogindlæg skal jeg nok opdatere jer på, hvordan det går med rødsvinglen. 

KLARGØRING AF MARKER

Til klargøring af markerne bruger vi dels vores Horsch Terrano, samt vores Horsch Joker, som hver især laver et rigtig godt stykke arbejde.

Vi har en Horsch Focus, som vi her i foråret bruger på de nytilkomne arealer, da disse er meget kompakte. Med Focus’en har vi mulighed for at arbejde meget i dybden i samme overkørsel, som såningen. Derudover bruger vi den til rapssåningen om sommeren.

Til de resterende arealer har vi en Horsch Pronto, som vi foretrækker at så udlægget med, da den laver en finere såbed på de tungere jorde, så græsudlægget får de bedst mulige betingelser. Dertil har vi haft gang i mange småopgaver for henholdsvis Egeskov og Ravnholt.

Vi har fået samlet de sidste sten på vores vintersæd, og jeg har brugt en del tid på at lære de forskellige arealer og ejendomme at kende. Herudover har vi brugt en del tid de sidste par uger på diverse læsseopgaver.

Vi har blandt andet haft noget oprydningsarbejde med noget græsensilage, som ligger på en overtaget ejendom. Det har vi nu fået solgt til Nature Energy biogas. Og så har vi været i gang med udlæsning af alm. rajgræs, og vårbyg. 

VI BESTRÆBER OS PÅ SÅ LIDT BEARBEJDNING SOM MULIGT 

Vi vil, så vidt muligt, gerne arbejde hen imod at drive arealerne efter principperne i Conservation Agriculture. Men det er ikke bare lige til, når vi har så forskellige jordtyper og arealer at arbejde med.

Vi har blandt andet nogle gamle planteavlsjorde, hvor der ikke har været tilført husdyrgødning, eller andet organisk materiale i større grad, og derfor kræver det stadig en del bearbejdning for at skabe et ordentligt såbed og gode vækstbetingelser.

Vi har taget de første skridt mod indarbejdelse af organisk materiale i form af halm, og kyllingemøg, samt brugen af alle efterafgrøderne. Det skal på sigt være med til at skabe en mere harmonisk jord at arbejde med. 

Vi har nogle jorde i dag, hvor vi døjer med mange sten, og her vil det være naturligt at lave så lidt jordbearbejdning som muligt. Dog døjer vi på samme jorde en del med især væselhale, hvilket taler for at pløje arealerne, for at holde væselhalen nede. Det illustrerer hvor vigtigt det er for os hele tiden at have alle elementerne med i planlægningen af tilberedning af såbed.  

Vi bestræber os på at pløje mindst muligt, men pløjning er stadig et vigtigt værktøj for at holde de grove græsser i skak.

Herudover arbejder vi med skånsom bearbejdning af jorden, og ønsker at have flest mulig regnorme i den. Det er med til at give en bedre jordstruktur, som er vigtig for røddernes vækst og for jordens evne til at optage vand fra overfladen, samt at fastholde vandet i jorden, så planterne har det til rådighed, når de har brug for det.  

Det er også vores hensigt aldrig at lade jorden være bar, og markerne er derfor enten dækket af afgrøder, en efterafgrøde eller af afgrøderester. Det gør vi blandt andet for at forøge biodiversiteten på vores marker.

De efterladte afgrøderester giver føde-og levegrundlag for jordens fauna, herunder biller og orme. Det skaber også et øget fødegrundlag for fuglelivet.

Faktaboks

Sebastian Dahl Andersen

  • Sebastian Dahl Andersen, født og opvokset på Langeland.
  • Driftsleder for Agro-Alliancen siden februar 2021
  • Uddannet Agrarøkonom fra Dalum Landbrugsskole, færdiguddannet i februar 2021
  • Agro-Alliancen er et driftsfællesskab mellem de to godser, Egeskov og Ravnholt. I dag driver de 2630 hektar planteavl.
  • Primært JB 4-6. Den lette jord er nede ved Brahetrolleborg, og det tungeste er ved Ravnholt Gods, og så ligger Egeskov et sted midt i mellem.
  • Markplan til høst 2021: 550 hektar vårbyg, til malt og fremavl. 700 hektar vinterhvede, fordelt på 600 hektar til henholdsvis brød og fremavl, samt 100 hektar foderhvede. 390 hektar vinterraps, 115 hektar strandsvingel, 55 hektar hvidkløver, og 305 hektar alm. rajgræs
  • Maskinpark: Fendt 1050, 942,939,724. Cat Challenger Mt865C. Horsch pronto 9SW. Horsch Focus 6TD. 6 Meter Horsch Terrano. 12 meter Horsch Joker. Horsch PT280 marksprøjte. Amazone ZG-TS Argus twin gødningsspreder. 3 stk. Claas Lexion 8800 fra høst 2021. Derudover en masse vogne og små maskiner. 

Emneord PLUS, Top2

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.