Godsforvalter på Lolland: Gode resultater med vårhvede sået i efteråret

En robust vårhvede, der blev sået i efteråret, har passet perfekt ind i markplanen på Oreby & Berritzgaard Gods, hvor høstteamet i disse dage gør alt for at få så meget klippet af som muligt.

De seneste dage har den efterhånden aldrende Case IH 9010-tærsker klippet hybridrug til fremavl på Oreby & Berritzgaard Gods tæt på Sakskøbing på Lolland.

"Vi udnytter hver en chance mellem bygerne - ikke mindst med udsigt til, at vi får vand i weekenden", siger godsforvalter Kasper Ole Rasmussen.

Af samme grund har det heller ikke været let at træffe forvalteren - i hvert fald ikke i eftermiddags- og aftentimerne.

Men det lykkes en tidlig morgenstund, hvor duggen endnu ikke har forladt markerne, og hvor der endnu er nogle timer, til der trykkes på startknappen i mejetærskeren.

Perfekt timing

Trods udfordringerne med det ustadige danske sommervejr er høsten forløbet fint, fortæller han. Hans mest interessante observation indtil videre er gode resultater med den umiddelbart lidt ulogisk kombination: At så vårhvede i efteråret og høste den allerede midt i juli.

Det viste sig at fungere godt, og det var også en perfekt timing i forhold til udnyttelsen af høstmaskinerne.

"Den var klar lige efter græsfrøet, så nu har vi kørt kun afbrudt af byger i over en måned", siger han.

Vårhvede-sorten er fremavlet i Sverige, fortæller Kasper Ole Rasmussen, så den er lidt mere hårdfør og kunne altså klare den frost, der ramte Danmark i februar.

"Den skal bruges til hvedemel, og den endte med et udbytte på den pæne side af seks ton pr. hektar og havde et flot proteinprocent", siger han.

"Muligheden for at så vårhveden bød sig i efteråret, fordi vejret var så mildt - så nu ville vi prøve det af", siger han.

Claas lexion 7700 med 35 fods convio skærebord fra Røstofte Maskiner kørte forleden som demo på godset.

Det er anden sæson, at Kasper Ole Rasmussen fungerer som godsforvalter på Oreby & Beritzgaard, der driver 750 hektar agerjord, og som ejes af Christina Ahlefeldt Laurvig.

Godsforvalterens team er nyt i år. Mejetærskerpilot er Troels Antonisen og Morten Hansen kører kornvognen.

Sej rug

I disse dag arbejder de alle målrettet for at få hybridrugen til fremavl færdiggjort. Udbyttet landet på cirka 81 hkg pr. hektar og har en vandprocent på cirka 16 pct.

"Rugen er lidt sej i strået, men vi høster lidt tidligt, fordi det skal bruges til fremavl. Kernerne er kun lige akkurat modne, og så må vi leve med, at nogle af stråene er grønne. Mejetærskeren er lidt belastet, så vi kører lidt langsomt", siger han.

Brug for nye maskiner

Heldigvis er der lidt hjælp udefra på den front netop i år. Godset Case IH 9010 med et 30 fods skærebord kører på sin tolvte sæson.

"Den står foran en udskiftning, så derfor har vi haft besøg af demomaskiner fra Claas og John Deere. De hjælper lidt på hastigheden", siger han.

En John Deere S790i fra Semler Agro med 40 fods draper skærebord kører som demo - selvom det er svært at se i støvtågerne.

Ud af de 750 hektar agerjord, mangler godset stadig at høste 340 hektarer. Først på programmet står vinterrapsen, som han håber at få i hus inden weekenden. Derefter kommer maltbyggen, som nogle kraftige byger har tvunget lidt i knæ. Herefter kommer hveden, som står fint på strå endnu.

"Så der er et stykke vej endnu", som han udtrykker det.

Derfor må ferien for forvalteren på Oreby & Beritzgaard vente et par måneder mere.

"Ferie... det bliver der først til til i slutningen af september, når vi har høstet og sået raps og hybridrug", siger han og lufter en sagte forhåbning om, at verden stadig er åben til den tid.

 

Efter en weekend med regn blev det endelig muligt at komme i gang, selvom regnen ikke var langt væk. 4 km derfra faldt der 9 mm på 10 minutter. Hunden Arya er med og kontrollerer spild.

Med de indsendte billeder deltager Kasper Ole Rasmussen i konkurrencen Skyd Høsten bedst.

Skyd Høsten er et samarbejde med Gjensidige. Få gode råd til en sikker høst og deltag i vores høstquiz her. Så er du med i lodtrækningen om en DJI Mavic Air 2 Drone til en værdi af 7.990 kroner.

Faktaboks

Skyd høsten 2021 - Sådan gør du

Skyd Høsten Bedst:

  • Præmien er en høstfest til en værdi af 25.000 kr.
  • Ugevindere får tilsendt en stor Skyd Høsten-lagkage, værdi ca 1.000 kr.
  • Ugevindere trækkes fra uge 28.
  • Blandt alle indsendte billeder trækkes der lod om en Sonos Move trådløs højtaler til en værdi af ca. 3.000 kr.
  • Blandt alle indsendte billeder trækkes der lod om 5 x 1 årsabonnement på Mark, Kvæg, Svin, Kødkvæg eller TraktorTech, værdi op til 1.567,50 kr.

Skyd Høsten Først:

  • Skyd en af de 13 afgrøder først og vind et SuperGavekort til GoGift på 800 kr.
  • Årets 13 afgrøder: Vinterbyg, vinterraps, triticale, vårbyg, vinterhvede, rug, havre, alm. rajgræs, rødsvingel, engrapgræs, hvidkløver, spinat til frø og hestebønner.

Skyd Bedste Video:

  • Skyd bedste høstvideo og vind en Apple iPhone 12 Pro 128GB til værdi af ca. 8.900 kr.   
  • Videoen må maks. være 6 minutter lang og må ikke indeholde musik, du ikke har rettigheder til.

Sådan deltager du:

 

Betingelser for at deltage:

I alle konkurrencer er det en betingelse for at vinde, at ejer, forpagter, driftsleder eller maskinfører på det høstede areal er villig til at fortælle mere om høsten.

Alle indsendte billeder, videoer og kommentarer skal være fra 2021.

Udvalgte billeder og videoer bliver vist på landbrugsavisen.dk, og de bedste fotos bliver trykt i LandbrugsAvisen.

Alle præmier udloddes af LandbrugsAvisen i samarbejde med Gjensidige

Alle, også ikke-landmænd, kan deltage i konkurrencen dog ikke medarbejdere ved LandbrugsMedierne og Gjensidige. LandbrugsAvisen forbeholder sig ret til at anvende indsendte billeder og tekst vederlagsfrit i LandbrugsMediernes trykte og elektroniske medier. Fotos og tekster må ikke fremstå stødende, indeholde klare reklamebudskaber eller krænke ophavsrettigheder. De fulde konkurrencebetingelser kan læses på hjemmesiden.

Emneord Skyd høsten 2021

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.