GPS-styret robot høster let lavbundsarealer

Robottens redskabsbæredel kan også tilkobles såmaskiner, sprøjter, rensere eller gødningsspreder - og det giver store muligheder i fremtiden.

»GrassBots græshøster robotten er den første af sin slags, der er udstyret med GPS. Og det er det nye her på Agromek - at robotten er blevet autonom og selv kan finde vej,« fortæller Jens Hansen fra Lynex, der er en del af en projektgruppe, der står bag udviklingen af robotten.

»Redskabsbærerdelen fra Lynex er også forholdsvis ny, men den kører allerede i udlandet. Men altså uden GPS.«

GrassBots består af en redskabsbærer, Lynex TX1500, en græsklipper, Kongskilde CM305 F og en computerplatform Conpleks Robotech Controller 501 med avanceret navigationssoftware baseret på en FroboMind software arkitektur og ROS middleware - og assisteret med et meget nøjagtigt RTK-GNSS positioneringssystem.

Udviklet til lavbundsarealer

»Robotten er udviklet til at høste lavbundsarealer, som ofte er for våde at høste med almindelige maskiner,« fortæller Jens Hansen.

Netop lavbundsarealer, enge og andre marginale områder udgør en stor og uudnyttet ressource af biomasse til biogas og bioraffinaderi industrien. Alene i Danmark anslås det, at man kan høste 160-180.000 hektar af uudnyttet lavland med den rette teknologi. For eksempel denne GrassBots.

Har mange fordele

GrassBots konceptet har mange fordele i forhold til traditionelle græshøstningsmaskiner. For eksempel reduceret jordpakning pga. den lave vægt. Halvautomatisk kørsel med omkostningseffektive og optimerede kørselsmønstre, der giver et lavere brændstofforbrug. Høst af græs på sensitive lavbundsområder giver også vedvarende energi og organisk gødning.

»Robotten skal dog stadig køre under observation, og det kræver en mand ved marken hele tiden. Men forestiller man sig, at en mand overvåger flere robotter samtidig, vil der være tid at spare,« siger Jens Hansen.

Målet

Målet for projektet har været at udvikle en avanceret, halvautonomt letvægts robot-koncept til brug ved økonomisk og miljømæssig forsvarlig høst af lavbundsarealer. Robotten er baseret på en eksisterende dieselhydraulisk redskabsbærer med bælter og skårlægger. Og forbedret med et præcist positioneringssystem med en avanceret navigationssoftware, der gør halvautonom græshøst mulig ved brug af bestemte ruter eller waypoints.

Kan også bruges til andet

Man kan dog sagtens forestille sig, at robotten kan bruges til andre ting end at slå græs, mener Jens Hansen.

»Selve redskabsbæreren har både front pto og trepunktsophæng. Så i princippet kan man sætte alle de redskaber på robotten, som man sætter på en traktor.«

Mere om dette tema

Læs om Agromek samt nogen af de nyheder, de byder på, nedenfor.

For eksempel en såmaskine så man kan så under næsten alle forhold, da den ikke vejer nær så meget som en traktor. Eller en radrenser, en sprøjte, eller en gødningsspreder - der åbner sig pludselig mange muligheder.

Redskabsbæreren alene koster 750.000 kr. plus moms, og er en oplagt investering for maskinstationer, mener Jens Hansen.

Robotten er udviklet i et projektsamarbejde imellem Lynex, Kongskilde, Conpleks, Harper Adams University i UK, Agro Business Park, Aarhus Universitet, Bertelsen Design, MTT Agrifood Research Finland, Syddansk Universitet og Aalto University.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.