Grøn hjort sendt i marken for at høste engrapgræs

Der skal en grøn hjort til, når Ole Christiansen tager 19 hektar engrapgræs syd for Roskilde. Samtidig sørger han også for, at insekterne har det godt.

Ole Christiansen på 43 år har som mange andre landmænd travlt de her uger. I onsdags tændte han for mejetærskeren og fik taget de første af i alt 19 hektar engrapgræs af sorten Baron. 

Sammen med sin far på Dalsagergaard i Gadstrup syd for Roskilde går han efter et udbytte på over middel, som er 1.000 kilo renvare pr. hektar på tredje års marken. Vandprocenten ligger mellem 10 og 11 procent.

"De sidste to år har ikke været normale for marken med enten for meget vand eller for lidt. For engrapgræs har det været fornuftigt med regn og sol for modningsprocessen. I fredags var vejret lidt uldent med overskyet himmel, så tærskningen gik lidt langsommere, fordi det er bedre at høste i solskin", fortæller Ole Christiansen.

Grønne hjorte over det hele

På billedet er Ole Christiansen, hans far og kæresten i gang med at spise aftensmad, efter duggen er faldet. Med udsigt over de sjællandske bakker minder han sig selv om at nyde pauserne.

"Det gør høsten meget afstressende, og så får du ikke alt for sen mad. Vi har altid spist ude i marken, når vi høster og har travlt, frem for at vi spiser aftensmad klokken 12 om natten. Så er det frem med campingbordet og varmekasser, så fungerer det meget godt", fortæller Ole Christiansen. 

De første 10 hektar er allerede høstet. Hvis du spørger, hvilken mejetærsker, han bruger, kan du være sikker på, at farven er grøn. Ole Christiansen er udlært landbrugsmaskinmekaniker hos John Deere.

"Alt her hedder næsten John Deere. Selv græsslåmaskinen", siger han.

Til engrapgræs er der gjort brug af en mejetærsker John Deere S690 fra 2009.

Bedre vilkår for insekter

Gården på 200 hektar har han haft siden 2005, som han købte i en frihandel. På markplanen i år står også rødsvingel, spinat, hvede, byg, havre og hø. 

Som et sideprojekt har Ole Christiansen også et mål om at forbedre levevilkårene for insekterne på Sjælland. Derfor har han blomsterstriber langs markerne, vejen og ved hjørner.

Mere om dette tema

Her kan du se indsendte billeder og læse artikler i forbindelse med LandbrugsAvisen og Gjensidiges årlige konkurrence "Skyd høsten". 

Læs mere om konkurrencen eller deltag med dine egne billeder her

"De står i fuld fjor nu, og der er masser af bier, der besøger dem hver dag, når vi er ude og kigge. Det er en stor succes".

Ole Christiansen deltager med de indsendte billeder i konkurrencen i 'Skyd Høsten Bedst'.

Skyd Høsten er et samarbejde med Gjensidige. Tjek din høstsikkerhed og vær med i lodtrækningen om en super sej DJI Mavic Air drone til en værdi af 7850 kr.: www.landbrugsliv.dk

Faktaboks

Sådan gør du

Skyd høsten først:

Vær den første til at indsende billedet af en høstede afgrøde. Der er præmie til det først indsendte billede af høsten i hver af de følgende 13 afgrøder:

Allerede høstet: Engrapgræs, rødsvingel, vinterbyg, alm. rajgræs, raps, vinterhvede og hvidkløver.

Mangler høst: Vårbyg, triticale, rug, havre, spinat til frø og hestebønner.

Alle vindere får et gavekort til Restaurant Flammen på 800 kr.

Skyd høsten bedst

Send dit mest skæve, underfundige, flotte, hyggelige eller stemningsfyldte billede ind. 

Hver uge kåres en ugevinder, der vinder en skyd-høsten-lagkage. Alle disse billeder deltager i konkurrencen om hovedpræmien, der er en høstfest til en værdi af 25.000 kr. 

Blandt alle yderligere indsendere trækkes lod om en iPad WiFi 32GB til værdi 2.280 kr. samt 5 x 1 valgfrit årsabonnoment på Mark, Kvæg, Svin, Kødkvæg eller TraktorTech, værdi op til 1.114 kr. 

Skyd bedste video:

Skyd bedste høstvideo og vind et GoPro Hero6 kamera, værdi 2.590 kr.

Du kan deltage i alle konkurrencerne her:

www.landbrugsavisen.dk/skyd-2019

Emneord Skyd Høsten 2019

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.