Gratis app skal hjælpe landmænd mod havrerødsot

Syngenta har lanceret gratis app, der skal hjælpe til en mere præcis sprøjtning mod bladlus i efteråret for at undgå havrerødsot.

Syngenta lancerer nu en app, som skal hjælpe landmændene mod sygdommen havrerødsot. 

Den ny app kan hjælpe med at opdage de lus, der spreder virussen, i tide, og dermed sikre en mere præcis anvendelse af insekticider i efteråret på vintersædsmarkerne, fortæller Syngenta i en pressemeddelelse.

Appen hedder BYDV Assist og kan hentes gratis i Appstore og Playstore.

Sprøjtning skal ske præcis på det rigtige tidspunkt

Ifølge Syngenta er udbredelsen af lus, der bærer virusen havrerødsot, stigende i takt med de højere temperaturer samt at de grønne marker året rundt sikrer dem et fødegrundlag, og dermed øget mulighed for opformering.

Den nye app BYDV Assist fra Syngenta skal hjælpe med at komme lusene til livs og undgå spredning af havrerødsot.

Det forklarer Torben Sørensen, seeds product manager i Syngenta Nordic.

”Landmandens største udfordring er, at der ikke kan gøres noget, hvis der er sprøjtet på det forkerte tidspunkt, og havrerødsot først har fat i marken.

Appen er en hjælp for landmændene til at sikre, at lusebekæmpelsen sker på præcis det rigtige tidspunkt. Hvis man følger appens anvisninger, kan optimale sprøjtning holde havrerødsot næsten helt væk, så der som udgangspunkt ikke er tab som følge af virussen.”

Med appen får brugeren adgang til specifikke vejrudsigter inden for en radius på få kilometer, og samtidig holder den styr på lusenes livscyklus ud fra graddagssummer. For de landmænd der sår deres vintersæd tidligere, har lusene bedre vækstbetingelser ved varmere temperaturer.

I app’en er det simpelt at indtaste dato for såning og lokalitet og dermed få bedre viden om beskyttelse mod havrerødsot.

Bæredygtighed og præcis planlægning

Syngenta fortæller, at virksomheden har stort fokus på bæredygtighed og at dette tænkes ind i fremtidens produktion i samspil med mulighederne for at opnå høje udbytter.

”Det er vigtigt at værne om udbytter og producere bæredygtigt, da det er de krav vi skal kunne leve op til i fremtiden,” siger Torben Sørensen  

Derudover betyder klimaforandringerne, at somrene varer længere, hvilket øger muligheden for flere generationer af lus.

Det gør det sværere at tilrettelægge den klassiske sprøjtestrategi for landmændene.

”Jeg har stået med landmænd, der har behandlet deres marker efter planen, men stadig har mistet store dele af udbyttet på deres vintersædsmarker til havrerødsot.

Da vi analyserede marken, fandt vi et vindue på syv dage, hvor marken har stået ubeskyttet mod lusene, men et relativt kraftigt angreb til følge, siger Torben Sørensen.

Faktaboks

BYDV Assist

  • Appen giver et overblik over de dage, hvor marken er beskyttet så man kan undgå marken står ubeskyttet hen. Det giverlandmanden mulighed for at sprøjte præcist, når der er brug for det.
  • App’en benytter specifikke vejrdata fra lokale vejrstationer ved at brugeren indtaster sin marks nøjagtige lokaliteten ved hjælp af eksempelvis områdets postnummer for området.
  • Brugeren indtaster derefter dato for, hvornår planterne bliver sået og fremspirer.
  • Ud fra indtastet data udregner app’en graddagssummen og de optimale tidspunkter for sprøjtning.
  • App’en kan analysere bagud i tid, hvor vejrdata kan holdes op imod den tidligere beskyttelse af marken til analyse. 
  • Find flere detaljer om BYDV Assist på Syngentas hjememside her

Kilde: Syngenta

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.