Gulrust i hvede får kamp til stregen med bedre sorter og varsling

Fire af fem hvedetopsorter på 2020-sortslisten i SortInfo kan karakteriseres som ikke modtagelige eller svagt-modtagelige overfor gulrust, fremhævede professor Mogens Hovmøller i indlæg på Plantekongressen.

Overraskende og voldsomt. Sådan beskrev Mogens Hovmøller, professor ved Aarhus Universitet, sidste års angreb af gulrust i hvede i Danmark, som var det værste i 29 år, i et indlæg på Plantekongressen tirsdag.

Mogens Hovmøller fremhævede til gengæld en god nyhed, nemlig at forædlerne har gode resistensgener mod gulrust at krydse ind i sorterne i de kommende forædlingsprogrammer. 

Det kan faktisk allerede ses i år, hvor fire af fem hvedetopsorter på 2020-sortslisten i SortInfo kan karakteriseres som ikke modtagelige eller svagt-modtagelige overfor gulrust, blandt andet Informer og Kvium.

Den ultimative resistente sort kommer ikke

Træerne vokser dog ikke ind i himlen. Det er nemlig ifølge professoren nærmest utænkeligt, at det bliver muligt at forædle hvedesorter, der er resistente mod alle racer af gulrust til alle tider - som en parallel til Mlo-resistens mod meldug. 

Og de resistente sorter på 2020-sortslisten har da heller ingen garanti mod ikke at blive angribet af en ny gulrustrace, som er karakteriseret ved at de kan blive udviklet hurtigt, 1-2 på én sæson er ikke unormalt, og at de spredes over lange afstande.

Mogens Hovmøller opstillede tre kriterier for, at der - som det var tilfældet i 2019 - kan optræde et gulrustår:

  • Smittetryk. Smitte etableret efterår/vinter - kombineret med mild vinter.
  • Vekslende vejr april-maj. Gode forhold for sporespredning kombineret med hyppig nattedug.
  • Kombinationen sort og race. De mest dyrkede sorter er stærkt modtagelige.

Professoren pegede også på vigtigheden af, at man konstant forsøger at være på forkant med at varsle for gulrust ved at teste hvedesorter op mod nye gulrustracer, gerne i drivhus henover efterår-vinter, så man ikke kommer en sæson bagud.

Nyt omfattende varslingssystem undervejs

Netop for at forbedre varslingen mod gulrust (og brunrust og sortrust) er et nyt varslingssystem, RustWatch, under udvikling, fortalte seniorforsker Annemarie Fejer Justesen, Aarhus Universitet.

RustWatch er et samarbejde mellem forskere, rådgivere og sortsafprøvninger i 13 europæiske lande og har til formål at finde frem til en effektiv måde at diagnosticere nye gulrustracer på og teste hvedesorterne.

Senest er udviklet en app, så indrapporteringen af gulrust kan ske mere effektivt.

Annne Marie Fejer Justesen beskrev det ideelle rust-varslingssystem på følgende måde:

  • Tæt samarbejde mellem alle aktører. Forskning, resistensforædling, sortsafprøvning og planteavlsrådgivning.
  • Sygdoms- og rustmonitering på europæisk niveau. Indsamling af rustprøver i hidtil resistente sorter. Tidlig påvisning af nye genotyper og racer.
  • Nye racers betydning for rustmodtagelighed. Dyrkede sorter og forædlingsmateriale. Fremrykket vækstsæson (væksthus, off-season). Multinationale smitteforsøg i mark ("lokale" racer). Nye bekæmpelsesstrategier.
  • Hurtig og effektiv web-baseret formidling.  

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.