
Mange gyllevogne i dag kan både graduere gyllen og sektionslukke for at undgå overlap. Men det bruges næsten ikke i praksis, fortæller Niels Hagemann Haubjerg, der er produktchef for gyllevogne hos Samson Agro i Viborg.
Her arbejder de meget med en mere præcis tildeling af gyllens næringsstoffer, herunder graduering.
- Udstyr til graduering af gylle og sektionsluk sidder på alle vores nyere gyllevogne, hvis man valgt det til. Vi har lagt os helt op af isobus. Derved sikrer vi, at landmanden kan bruge det gps-udstyr, han har i traktoren - så længe det er isobus kompatibelt.
- Udstyr til variabel dosering kan eftermonteres på gyllevogne tilbage til 2006. Det koster i omegnen af 30.000 kroner, og kræver at traktoren er isobus kompatibel og kan håndtere variabel dosering, siger han.
Start med en simpel omfordeling
Hvis man vil i gang med at graduere, anbefaler Niels Haubjerg, at man starter med en simpel omfordeling.
- Man kan for eksempel inddele marken i nogle større områder eller felter, som får hver sin dosering af gylle. Det kunne være felter med foragre, med lavninger, med sandknolde, med våde pletter etc.
- Man kan med fordel nøjes med tre-fem forskellige N-niveauer, så man ikke kører dosis op og ned hele tiden som ved handelsgødning. Og så lave gradvise overgange ind og ud af felterne, foreslår han.
Man kan selvfølgelig også graduere gyllen efter P og K ud fra jordbundsanalyser.
Tre oplagte mål med graduering
- Jeg ser tre oplagte mål med at graduere gyllen, siger Niels Haubjerg.
- Man graduerer for at få en mere ensartet afgrøde.
- Man graduerer for at kunne planlægge sin gyllegødskning i marken - for eksempel giver man foragre 20 procent mindre kvælstof.
- Man ser gyllen som et jordforbedrende middel, og graduerer for at gavne jordstrukturen. For eksempel ved at give mere på sandbanker og højderygge, hvor der er risiko for jordfygning - og mindre i lavninger, lyder det fra Niels Haubjerg.
Læs meget mere om graduering af gylle i næste nummer af Magasinet MARK, der udkommer 14. marts.
Relaterede artikler
Kommentarer