Gyllegas: Tre indåndinger og du kan være væk
En nystartet gyllesæson får Arbejdstilsynet til at minde om risikoen for forgiftning. Svovlbrinte er en giftgas, og den kan medføre forgiftning – og i værste fald er den dødelig. 

Fra februar er det igen tilladt at køre gylle ud på markerne.

Men det er farligt at arbejde med gylle, for når man ”forstyrrer” gylle, der har stået stille længe, frigives der store mængder svovlbrinte.

Det skriver Arbejdstilsynet i en pressemeddelelse.

De fleste er klar over, at svovlbrinte er giftig. Alligevel sker der hvert år alvorlige ulykker, og i 2019 blev mindst seks personer forgiftet af svovlbrinte. Arbejdstilsynet advarer derfor om arbejde med gylle.

"Hvis man 'forstyrrer' stillestående gylle f.eks. ved at røre rundt i den, skovle eller pumpe gyllen, så frigives der svovlbrinte. Svovlbrinte er meget ildelugtende, men hvad mange ikke ved er, at lugtesansen hurtigt bliver bedøvet selv ved forholdsvis lave koncentrationer af gassen. Og det er bl.a. i de tilfælde, der kan opstå farlige situationer", siger Ida Krarup, tilsynschef i Arbejdstilsynet.

Og de færreste er bevidste om, hvor hurtigt det kan gå. 

"Afhængig af koncentrationen af svovlbrinte kan du risikere at miste bevidstheden efter tre indåndinger", uddyber Ida Krarup til landbrugsavisen.dk.

Høj koncentration 

Lige nu er det højsæson for at køre gylle ud på marken. Men gyllen har stået stille i anlæggene hele vinteren og koncentrationen af svovlbrinte er høj. Derfor er det vigtigt at tage alle forholdsregler. 

Ulykker med svovlbrinteforgiftning siden 2018:

 

Faktaboks

Sådan undgår I ulykkerne:

  • Følg brugsanvisningen for gylleanlægget
  • Sørg for, at der er skiltning ved gylleanlægget og gyllevognen
  • Pas på, når du arbejder med gylle. Hold afstand og brug evt. friskluftforsynet åndedrætsværn
  • Reparationsarbejde i og omkring et gylleanlæg er for professionelle
  • Sørg for at alle ansatte er instrueret i, hvordan farlige situationer kan opstå, så de kan forebygges 
  • Brug svovlbrintedetektor sammen med grundig instruktion. Bemærk at en detektor ikke bør være eneste sikkerhedsforanstaltning 
  • Sørg for at alle ved, hvad de skal gøre, hvis det alligevel går galt

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.