Høje gødningspriser er ej til spøg - kan føre til revolutioner

Ugen På Spidsen: Høje priser på kvælstofgødning skaber uro, og risikerer at presse de høje afgrødepriser til endnu højere niveauer. Det har allerede ført til oprør flere steder i verden, og det kan føre til revolutioner, som dem vi var vidne til i nogle af de nordafrikanske lande i 2010, mener denne uges Klummeskribent på Mark Plus.

Uanset alder, så er der særlige begivenheder og årstal, der står særligt stærkt i vores hukommelse. Ting og begivenheder, som vi husker og taler om mange år efter, at de fandt sted.

2021 kan meget vel udvikle sig til et af de år, som landmænd over hele verden vil huske særlig tydeligt.

Årsagen er de høje gødningspriser.

De truer med at bære ved til det bål, der allerede har fyret godt og grundigt op under afgrødepriserne.

Med dyre gødningspriser følger høje afgrødepriser. Med høje afgrødepriser følger risikoen for social uro og revolutioner.

Oprør flere steder

I vores del af verden vil de høje gødningspriser få stor betydning for bundlinjen i planteavlen.

I andre dele af verden kan det føre til optøjer, og udvikle sig til en regulær kamp på liv og død. Intet mindre.

I 2008 så vi, hvordan fødevarekrisen var en af de gnister, der satte ild til det, som udviklede sig til Det Arabiske Forår.

De høje gødningspriser har allerede ført til uroligheder flere steder i verden.

Flere landmænd har sikkert allerede læst planteavlskonsulent Ole Schous opsummering af situationen på KornBasen.

Af den fremgår det, at polske landmænd har blokeret den kendte Anwill gødningsfabrik, da de er utilfredse med at staten lader dyr gødning forlade landet, i stedet for at levere billig gødning til polske landmænd. Polske politikere taler om stor risiko for sociale uroligheder, hvis fødevarepriserne stiger yderligere.

I Indien, som er en af verdens største købere og forbrugere af urea og DAP, er frygten for mangel på gødning, nu så udtalt, at flere lastbiler og varehuse er blevet plyndret af desperate landmænd. I nogle provinser udleveres gødningen via lokale politistationer. Der opstår ofte optøjer med blokerede veje og stenkast mod politiet, i utilfredshed over fordoblede priser på alle gødninger.

De nuværende priser på handelsgødning er således ved at udvikle sig til noget, der kan blive revolutionerende.

En begivenhed, der fundamentalt ændrer vores samfund.

Lars Kelstrup er journalist og markfaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinet Mark samt Mark Plus.

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Mark Plus, "Ugen på spidsen", sætter Merete Hattesen og Lars Kelstrup, journalister og markfaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinet Mark samt Mark Plus, planteavlsugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt.  

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.