Høje temperaturer lægger pres på vandingen

Gennem et par uger har man kunnet se enkelte vandingsmaskiner på markerne hist og her. Nu køres alt grej i stilling.

Man kan ikke fortænke jyske landmænd, hvis der er en smule træghed at spore i forhold til at få vandingsmaskinerne startet op i år.

De rekordstore mængder nedbør i maj har været det helt store samtaleemne, og har givet en masse bøvl, besvær og utrivelige vårsædsafgrøder.

Nu er dagsordenen en anden.

Der skal vandes, og det haster, hvis de byger, der er sat på i vejrudsigten skulle drive udenom de tørre marker.

Vær på forkant

”Den første vanding er den vigtigste. Skades afgrøden af tørkestress, er det ikke muligt at rette op på skaden”, siger Anette Møller Sørensen, planteavlskonsulent hos Sagro. 

Hun tilføjer, at fordampningen lige nu er på 5-6 mm om dagen. Sandjord kan kun binde 50-60 mm vand. 

Derfor skal man faktisk begynde at vande markerne, når vandunderskuddet er ca. 30 mm, for at være på forkant. 

Det lader sig ikke altid gøre, ligesom udsigten til byger kan få nogle landmænd til at holde lidt igen med vandingen i nogle afgrøder.

Prioriter vandingen

”Kartofler, frøgræs og andre højværdiafgrøder har første prioritet. Derudover kan der være behov for at vande vårbyg, som er tildelt ekstra kvælstof, som følge af de store mængder nedbør i maj”, siger Anette Møller Sørensen. 

Hun nævner vinterbyg og rug som to eksempler på afgrøder, hvor vandingen fm kan fravælges, hvis der skal prioriteres.

Dog skal man være opmærksom på, at afgrøderne skal forsynes med vand i hele kernefyldningsperioden, som endnu ikke er aflsuttet i hverken vinterbyg eller rug.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.